E-shop vánoční osvětlení

Pusinkový dort (vánoční Pavlova)

12. 9. 2025

Dezert zvaný Pavlova je opravdový pojem a možná i trochu strašák. Ale když se budete držet přesných pokynů, určitě budete mít s touto sněhovou královnou úspěch.

V tomto případě se jedná o slavnostní vánoční verzi, která může skvěle posloužit jako luxusní vánoční cukroví. Jak na něj?

Ingredience:

  • 6 bílků
  • 320 g krupicového cukru
  • 1 lžička vinného octa
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 600 ml smetany
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • Jahody, maliny, borůvky – může být mražené

Postup:

  1. Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu, dokud se po vytažení šlehače nebudou tvořit pevné vrcholky.
  2. Postupně přidávejte krupicový cukr, dokud nebude hmota lesklá.
  3. V hrníčku smíchejte vinný ocet s kukuřičnou moukou a směs postupně přimíchejte do bílé hmoty.
  4. Připravte si pečící papír na plech a hmotu na něj nandejte dokulata tak, aby vznikl kruh. Do kruhu pak udělejte lžící mírnou drážku, do níž se pak dá krém a ovoce.
  5. Vložte plech do předehřáté trouby na 140 °C a pečte zhruba po dobu 1 hodiny. Pokud nebude vršek zvenčí tvrdý, pečte ještě zhruba 15 minut.
  6. Troubu vypněte a Pavlovu nechte v troubě doschnout a zchladit.
  7. Mezitím si připravte krém. Vyšlehejte smetanu a přidejte do ní moučkový a vanilkový cukr tak, aby byl krém dostatečně hustý.
  8. Krém dejte do drážky v bílkovém korpusu a dozdobte ovocem. Nakonec posypte moučkovým cukrem a můžete doladit lístkem máty.
Pavlova s ovocem
Zdroj: ichef.bbci.co.uk

Autor článku Milan & Ondra

Vánoce nás prostě baví. Na webu snehulacek.cz vám chceme ukázat ty nejlepší recepty, dekorace a informace o Vánocích na jednom místě. Chybí nám zde něco? Dejte nám vědět a inspirujte se s námi! :)

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.4 / 5 (14 hlasů)

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *