Pusinky z mandlí a karamelu
12. 9. 2025
Pokud připravíte tento recept, můžete si být jistí, že budete mít na stole jedinečné cukroví, se kterým se v jiných domácnostech tak často nesetkáte.
Cukroví je krásně jemné a naprosto hříšně dobré.
Pusťte se do přípravy té nejzajímavější karamelové pochoutky!
Ingredience
Těsto
- 1/2 šálku celých mandlí bez slupky, pražených a jemně nasekaných
- 3 vaječné bílky
- 1/4 lžičky soli
- 2/3 šálku krystalového cukru
Karamel
- 3/4 šálku krystalového cukru
- 1/4 šálku teplé vody
- 1/3 šálku tekuté šlehačky na bázi oleje
- 2 polévkové lžíce margarínu (v případě potřeby použijte margarín bez sóji)
Postup
Pusinky
- Předehřejte troubu na 120 °C. Velký plech vyložte pergamenem a na něj nakreslete 14 asi 7cm koleček. Papír otočte.
- Ve stojanovém mixéru, vybaveném šlehacím nástavcem, ušlehejte bílky se solí do pěny. Postupně zašlehejte cukr, asi po dvou lžících, a šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé špičky. Vmíchejte dvě třetiny mandlí.
- Přeneste pusinky do cukrářského sáčku opatřeného hladkou špičkou. Pusinky vytlačte na vytyčená kolečka v jedné vrstvě.
- Pečte ve středu předehřáté trouby 40–50 minut, nebo dokud nejsou křupavé. Nechte vychladnout na plechu na mřížce.
Karamel
- V hrnci míchejte cukr a vodu na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí.
- Přiveďte cukr k varu, mírně vařte a kartáčem namočeným ve studené vodě kartáčujte stěny hrnce asi sedm minut, nebo dokud směs nezíská tmavě jantarovou barvu.
- Odvraťte tvář a ihned vlijte třetinu šlehačky – karamel může chvíli prskat. Vařte ještě jednu až dvě minuty, nebo dokud se všechen ztuhlý karamel nerozpustí.
- Vmíchejte margarín a nechte vychladnout.
- Pusinky hotovým karamelem ozdobte dle vlastního vkusu.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě