Recept na pravé švédské babiččiny zázvorky
12. 9. 2025
V roli je opět nepostradatelná vůně a chuť kardamomu. Toto zázvorové cukroví je tradiční vánoční pochoutkou skandinávských obyvatel. Má mírně pikantní chuť a křupavou strukturu.
Ingredience:
- 300 g másla
- 1 a ½ dl cukrového sirupu
- 4 dl cukru
- 2 lžičky skořice
- 2 lžičky zázvoru
- 2 lžičky kardamomu
- 1 lžička hřebíčku
- 2 lžičky sody
- 3 vejce
- 13 dl hladké mouky
Postup:
- Do hrnce si dejte máslo, cukr a koření. Chvilku povařte na mírném ohni.
- Do vychladlé směsi, kterou jste si povařili, zašlehejte vejce.
- Přimíchejte sodu smíchanou s trochou mouky, pak přisypávejte zbytek mouky a hněťte.
- Hotové těsto dejte na 3 hodiny do ledničky zchladit.
- Před válením si jej nechte chvilku při pokojové teplotě změknout.
- Vyválejte na plát cca 3 mm hrubý. Vykrajujte formičkami dle svého gusta.
- Dejte péct na 200 °C na dobu 8–10 minut.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě