Skořicové cukroví z lisu na česnek

12. 9. 2025

Říkáte si, že lis na česnek nemůže posloužit při výrobě cukroví? Právě naopak!

Díky lisu vytvoříte jeden z nejzajímavějších druhů cukroví.  

Ingredience

  • 1 šálek teplého mléka
  • ½ šálku + 1 lžíce cukru krystal
  • 1 lžíce suchého droždí
  • 2 velká vejce (v pokojové teplotě)
  • 6 lžic rozpuštěného másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 4 šálky mouky
  • 1 lžička mořské soli
  • 1 lžička mleté skořice

Postup

  • Přihřívejte mléko asi minutu, aby bylo teplé, ale ne horké. 
  • Mléko vlijte do mísy a za stálého míchání přidejte lžíci cukru a lžíci droždí. Míchání vám usnadní použití mixéru. 
  • Míchejte po dobu 5 minut, dokud směs nezačne pěnit. 
  • Do směsi, za stálého míchání, přidejte cukr, máslo, vejce a vanilkový extrakt. Aby se vám těsto míchalo pohodlněji, použijte háček, který by měl být součástí sady metlic k mixéru.
  • Do směsi přidejte mouku, sůl a skořici a míchejte. Nejprve míchejte pomalu a postupně zvyšujte rychlost mixéru. 
  • Míchejte do doby, dokud se z těsta nestane velká koule. Těsto by mělo být hladké a pouze lehce lepkavé. 
  • Pokud je těsto příliš lepkavé a nepodařilo se vám vytvořit kouli, přidejte více mouky (aspoň lžíci). 
  • Pomoučte vál a těsto na něj umístěte. Začněte jej hníst rukama, a to po dobu 3–5 minut, dokud nezačne být elastické. 
  • Následně těsto vložte do mísy a přikryjte jej velkým teplým ručníkem nebo utěrkou. Misku umístěte do tepla, aby mohlo těsto vykynout. Nechte těsto kynout asi 1 hodinu, dokud se jeho velikost neznásobí. 
  • Jakmile je těsto připraveno, připravte si plech a položte na něj pečící papír. 
  • Z těsta vždy vezměte malou hrudku, dejte ji do lisu na česnek a prolisujte ji přímo na plech. Vzniknou vám nudlové hrudky. 
  • Takto připravené hrudky pečte, v předehřáté troubě, na 165 °C, a to po dobu 8 minut, dokud těsto nezačne hnědnout. 
  • Hotové vánoční cukroví se skořicí můžete na závěr posypat moučkovým cukrem s příměsí vanilky. 
  • Před podáváním nechte cukroví odležet několik dní. 

Skořicové cukroví z lisu na česnek polité karamelem.
zdroj: savorytooth.com

Autor článku Markéta Bieleszová

Vánoce jsou jednoduše kouzelné období, které mě inspiruje a sbližuje s ostatními. Ráda píšu o tom, co je možné o Vánocích vidět, zažít nebo ochutnat. Své články se snažím psát tak, aby mí čtenáři získali informace, které hledají a čtení je zároveň bavilo i pohladilo na duši.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.8 / 5 (61 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *