E-shop vánoční osvětlení

Škvarky se skořicí a marmeládou

12. 9. 2025

Možná byste ani nepoznali, že nějaké škvarky v tomto cukroví jsou. Těstu však dodají vláčnost a příjemnou slanou chuť, která skvěle doplňuje chuť skořice a sladkost marmelády. 

Ingredience

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g mletých škvarků
  • 100 g cukru moučka
  • 50 g 100% tuku na pečení 
  • 1 vejce
  • šťáva a kůra z jednoho citronu
  • ½ lžičky skořice
  • marmeláda dle chuti

Postup

  • Nejprve smíchejte mouku s cukrem a skořicí.
  • Přidejte škvarky, tuk a vejce.
  • Nakonec zakápněte citronovou šťávou a nastrouhejte kůru z, pečlivě omytého, citronu.
  • Vypracuje těsto a nechte jej alespoň hodinu odležet.
  • Těsto poté můžete vyválet a vykrájet z něj různé tvary, jako se to dělá u lineckého cukroví. Můžete také vytvořit malé kuličky a dovnitř udělat důlek na marmeládu.
  • Takto připravené těsto dejte do trouby, vyhřáté na 200 °C a pečte dozlatova.
  • Na závěr slepte marmeládou (nebo dejte marmeládu do připravených důlků) a posypte moučkovým cukrem. Cukr můžete ozvláštnit přidáním vanilkového nebo skořicového cukru. 

Sladké škvarkové cukroví s červenou marmeládou.
zdroj: i.pinimg.com

Výhodou pracen je, že nejsou, díky škvarkům, suché. Pokud chcete péct cukroví na poslední chvíli, je tento rychlý recept skvělou volbou. Máte-li obecně málo času, můžete se inspirovat našimi dalšími nejrychlejšími vánočními recepty.

Autor článku Markéta Bieleszová

Vánoce jsou jednoduše kouzelné období, které mě inspiruje a sbližuje s ostatními. Ráda píšu o tom, co je možné o Vánocích vidět, zažít nebo ochutnat. Své články se snažím psát tak, aby mí čtenáři získali informace, které hledají a čtení je zároveň bavilo i pohladilo na duši.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.7 / 5 (29 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *