Škvarky se skořicí a marmeládou
12. 9. 2025
Možná byste ani nepoznali, že nějaké škvarky v tomto cukroví jsou. Těstu však dodají vláčnost a příjemnou slanou chuť, která skvěle doplňuje chuť skořice a sladkost marmelády.
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 250 g mletých škvarků
- 100 g cukru moučka
- 50 g 100% tuku na pečení
- 1 vejce
- šťáva a kůra z jednoho citronu
- ½ lžičky skořice
- marmeláda dle chuti
Postup
- Nejprve smíchejte mouku s cukrem a skořicí.
- Přidejte škvarky, tuk a vejce.
- Nakonec zakápněte citronovou šťávou a nastrouhejte kůru z, pečlivě omytého, citronu.
- Vypracuje těsto a nechte jej alespoň hodinu odležet.
- Těsto poté můžete vyválet a vykrájet z něj různé tvary, jako se to dělá u lineckého cukroví. Můžete také vytvořit malé kuličky a dovnitř udělat důlek na marmeládu.
- Takto připravené těsto dejte do trouby, vyhřáté na 200 °C a pečte dozlatova.
- Na závěr slepte marmeládou (nebo dejte marmeládu do připravených důlků) a posypte moučkovým cukrem. Cukr můžete ozvláštnit přidáním vanilkového nebo skořicového cukru.

Výhodou pracen je, že nejsou, díky škvarkům, suché. Pokud chcete péct cukroví na poslední chvíli, je tento rychlý recept skvělou volbou. Máte-li obecně málo času, můžete se inspirovat našimi dalšími nejrychlejšími vánočními recepty.
Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě