Škvarky se skořicí a marmeládou
12. 9. 2025
Možná byste ani nepoznali, že nějaké škvarky v tomto cukroví jsou. Těstu však dodají vláčnost a příjemnou slanou chuť, která skvěle doplňuje chuť skořice a sladkost marmelády.
Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 250 g mletých škvarků
- 100 g cukru moučka
- 50 g 100% tuku na pečení
- 1 vejce
- šťáva a kůra z jednoho citronu
- ½ lžičky skořice
- marmeláda dle chuti
Postup
- Nejprve smíchejte mouku s cukrem a skořicí.
- Přidejte škvarky, tuk a vejce.
- Nakonec zakápněte citronovou šťávou a nastrouhejte kůru z, pečlivě omytého, citronu.
- Vypracuje těsto a nechte jej alespoň hodinu odležet.
- Těsto poté můžete vyválet a vykrájet z něj různé tvary, jako se to dělá u lineckého cukroví. Můžete také vytvořit malé kuličky a dovnitř udělat důlek na marmeládu.
- Takto připravené těsto dejte do trouby, vyhřáté na 200 °C a pečte dozlatova.
- Na závěr slepte marmeládou (nebo dejte marmeládu do připravených důlků) a posypte moučkovým cukrem. Cukr můžete ozvláštnit přidáním vanilkového nebo skořicového cukru.

Výhodou pracen je, že nejsou, díky škvarkům, suché. Pokud chcete péct cukroví na poslední chvíli, je tento rychlý recept skvělou volbou. Máte-li obecně málo času, můžete se inspirovat našimi dalšími nejrychlejšími vánočními recepty.
Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Zkuste tentokrát namočit lískové oříšky do rumu a cukroví hned získá úplně nový rozměr. Co budete potřebovat Postup
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Vynikající varianta Masarykova cukroví ozvláštněná o vlašské ořechy naložené v medovině a kakao. Tenhle recept nás hodně baví! Co budete potřebovat Postup
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Máme pro vás autentický recept na oblíbené Masarykovo cukroví s celými lískovými oříšky. Delikatesa! Co budete potřebovat Postup