E-shop vánoční osvětlení

Slaný karamel

12. 9. 2025

Neobvyklou vánoční dobrotou může být cukroví se slaným karamelem. 

Připravte si slaný karamel, který chutná zajímavě a jeho příprava vám zabere jen chviličku.

Ingredience

  • 1 šálek cukru krystal
  • ½ šálku vody
  • ¼ šálku nesoleného másla
  • ½ šálku plnotučné smetany ke šlehání
  • ½ lžíce vanilkového extraktu
  • ½ nebo 1 lžička soli (záleží na vaší chuti)

Postup

  • Přesto, že se snažíme dosáhnout slaného karamelu, je nutné nejprve vytvořit karamel z cukru. 
  • Ve středně velké pánvi smíchejte cukr a vodu. Vše vařte na mírném plameni, dokud se cukr úplně nerozpustí. Potrvá to asi 3–5 minut.
  • Do pánve přidejte máslo a nechte ho rozpustit.
  • Směs zahřejte a nechte vařit, dokud směs zlaté barvy nezmění svou barvu na měděnou. Trvá to asi 10–15 minut. Někdy i trošku déle.
  • Směs nemíchejte, aby nedošlo ke krystalizaci. V případě potřeby můžete pánev občas naklonit ze strany na stranu, aby došlo k rovnoměrnému provaření. 
  • Následně dejte pánev bokem a pomalu do směsi vmíchejte šlehačku. 
  • Přidejte vanilkový extrakt a půl lžičky soli. Abyste dosáhli požadované slanosti, můžete přidat soli dle svého uvážení. 
  • Hotový karamel nechte vychladnout. Ze začátku bude tekutý, ale bude houstnout tím, jak bude chladnout. 
  • Takto připravený karamel můžete v ledničce skladovat až dva týdny. 

Upozornění: Karamel při vaření trochu pobublává a je velice horký, proto s ním pracujte velice opatrně, abyste se nepopálili!

Slaný karamel do dortu nebo do karamelového vánočního cukroví ve sklenici.
zdroj: lifeloveandsugar.com

Autor článku Markéta Bieleszová

Vánoce jsou jednoduše kouzelné období, které mě inspiruje a sbližuje s ostatními. Ráda píšu o tom, co je možné o Vánocích vidět, zažít nebo ochutnat. Své články se snažím psát tak, aby mí čtenáři získali informace, které hledají a čtení je zároveň bavilo i pohladilo na duši.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.8 / 5 (20 hlasů)

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *