Slepované ořechové cukroví
12. 9. 2025
Cukroví není nikdy dost a o tom slepovaném to platí dvojnásob. Klasické linecké děláme pravidelně, stejně jako různé další druhy, které se slepují, ale to ořechové je bezkonkurenční, ostatně jako všechno, kde jsou ořechy.
Co budeme potřebovat?
- 280 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 80 g cukru moučka
- 1 žloutek (pokud jsou malé, tak raději 2)
- moučkový cukr na ozdobu
Postup:
- Mouku smícháme s moučkovým cukrem, přidáme mleté vlašské ořechy, změklé máslo a žloutek.
- Na vále nebo v míse vypracujeme hladké, nelepivé těsto, které uložíme do mikrotenového sáčku a necháme odpočívat v chladničce do druhého dne.
- Následující den necháme těsto lehce povolit, dáme na pomoučený vál a vyválíme na plát o tloušťce zhruba 3 milimetry.
- Pomocí formiček vykrájíme tvary podle libosti, ovšem vždy tak, aby k sobě pasoval stejný pár, kvůli slepování. Ideální jsou třeba kytičky, hvězdičky nebo zoubkovaná kolečka, ale to už záleží na fantazii každé hospodyňky.
- Jednotlivé kousky rozložíme na plech, který jsme si vyložili pečícím papírem a vložíme do trouby předehřáté na 180°C. Pečeme zhruba 5 až 6 minut, dokud nezezlátnou.
- Upečené cukroví necháme vychladnout a teprve potom slepujeme.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě