Slepované ořechové cukroví

12. 9. 2025

Cukroví není nikdy dost a o tom slepovaném to platí dvojnásob. Klasické linecké děláme pravidelně, stejně jako různé další druhy, které se slepují, ale to ořechové je bezkonkurenční, ostatně jako všechno, kde jsou ořechy.

Co budeme potřebovat?

  • 280 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 80 g cukru moučka
  • 1 žloutek (pokud jsou malé, tak raději 2)
  • moučkový cukr na ozdobu

Postup:

  • Mouku smícháme s moučkovým cukrem, přidáme mleté vlašské ořechy, změklé máslo a žloutek.
  • Na vále nebo v míse vypracujeme hladké, nelepivé těsto, které uložíme do mikrotenového sáčku a necháme odpočívat v chladničce do druhého dne.
  • Následující den necháme těsto lehce povolit, dáme na pomoučený vál a vyválíme na plát o tloušťce zhruba 3 milimetry.
  • Pomocí formiček vykrájíme tvary podle libosti, ovšem vždy tak, aby k sobě pasoval stejný pár, kvůli slepování. Ideální jsou třeba kytičky, hvězdičky nebo zoubkovaná kolečka, ale to už záleží na fantazii každé hospodyňky.
  • Jednotlivé kousky rozložíme na plech, který jsme si vyložili pečícím papírem a vložíme do trouby předehřáté na 180°C. Pečeme zhruba 5 až 6 minut, dokud nezezlátnou.
  • Upečené cukroví necháme vychladnout a teprve potom slepujeme.
Slepované ořechové cukroví s krémem vyskládané na talíři.
Zdroj: iStockphoto.com

Autor článku Milan & Ondra

Vánoce nás prostě baví. Na webu snehulacek.cz vám chceme ukázat ty nejlepší recepty, dekorace a informace o Vánocích na jednom místě. Chybí nám zde něco? Dejte nám vědět a inspirujte se s námi! :)

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.6 / 5 (117 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *