E-shop vánoční osvětlení

Štědrovečerní kapr na černo

12. 9. 2025

Co si přestavíme pod pojmem vánoční kapr? Recept na kapra na černo? Ano. Může být!

Suroviny:

  • 1,5 kg čerstvého kapra
  • 750 ml vody
  • Kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
  • 1 větší cibule
  • 2 lžíce octa
  • 250 ml černého piva (kdo nemá rád, může dát červené víno)
  • Sůl podle chuti
  • 60 g nastrouhaného perníku (koupíte běžně v obchodě)
  • 2 lžíce rybízové marmelády
  • Šťáva z 1 citronu
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • Cukr dle chuti
  • 40 g mandlí
  • 10 sušených švestek
  • 50 – 60 g rozinek
  • 60 – 70 g másla

Postup vaření:

  • Začněte tím, že kapra vypláchnete octem a spolu se zachycenou krví ho nalijete do hrnce, přilijte vodu, přihoďte pokrájenou zeleninu s cibulí a nechte povařit.
  • Vznikne vývar, který přecedíte do jiného hrnce a dáte znovu na plotnu. Přivedete k varu, vložíte kapra, kterého si ještě předtím rozdělíte na porce a osolíte.
  • Nechte na mírném ohni povařit zhruba 15 minut.
  • Po uplynutí této doby kapra opatrně vyjměte, do vývaru nalijte pivo (nebo víno), přisypte nastrouhaný perník, marmeládu, citronovou kůru i šťávu, trochu cukru a sůl.
  • Pokrájejte mandle, švestky i rozinky a vhoďte do vývaru. Nakonec přidejte i máslo, zamíchejte, nechte minutku povařit a vložte zpět odloženého kapra. Ještě chvilku povařte a máte hotovo.
  • Takto připraveného kapra nechte odležet v chladu zhruba jeden až dva dny, teprve poté podávejte v teplé podobě s knedlíkem nebo za studena s domácí vánočkou.
Kapr na černo
Zdroj: Ceskyrozhlas

Autor článku Milan & Ondra

Vánoce nás prostě baví. Na webu snehulacek.cz vám chceme ukázat ty nejlepší recepty, dekorace a informace o Vánocích na jednom místě. Chybí nám zde něco? Dejte nám vědět a inspirujte se s námi! :)

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.8 / 5 (27 hlasů)

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *