Jakmile se venku objeví první plískanice, je víc než skvělé mít po ruce výborné svařené víno.
Nejen, že opravdu zahřeje, ale provoní celý domov a navodí tu správnou zimní atmosféru.
Pojďte si udělat svařené víno dříve, než si koštnete na vánočních trzích.
Svařené červené víno s rumem
Recept na svařené víno s rumem má říz a krásně hřeje. Hodí se jako slavnostní pohoštění pro návštěvu o vánočních svátcích.
INGREDIENCE
- 200 g cukru
- 1 pomeranč
- kůra z limetky
- kůra z citronu
- 1 vanilkový lusk
- 6 hřebíčků
- 1 kousek celé skořice
- 1 muškátový oříšek
- 6 hvězdiček anýzu
- 2 láhve červeného vína
- 100 ml rumu
POSTUP
- Do hrnce si dáme cukr, přidáme, kousek kůry z pomeranče, zkroutíme ji a následně přidáme i šťávu z pomeranče.
- Pak přidáme kousek zkroucené kůry z limetky i citronu, vyloupnutou vanilku včetně lusku, hřebíčky, nalámanou skořici, nastrouhaný muškátový oříšek, anýz a půl láhve vína.
- Vše svaříme do hustoty sirupu, poté přilijeme zbytek vína a necháme 5 minut probublávat.
- Nakonec odstavíme a přidáme ještě 100 ml rumu.

Na podrobný postup se můžete podívat zde:
Ke svařáku se skvěle hodí i skořicové vánoční cukroví.
Jednoduché svařené víno
Tento recept na svařené víno si můžete udělat i v pomalém hrnci. Stačí protáhnout dobu varu na hodinu až dvě hodiny.
INGREDIENCE
- ½ láhve červeného vína
- 1 kus celé skořice
- 2 hvězdičky anýzu
- 2 hřebíčky
- 1 pomeranč
- 1 citron
- 50 g třtinového cukru
POSTUP
- Víno, nalámanou skořici, hřebíčky, anýz, na plátky nakrájený pomeranč, citron a cukr dáme do hrnce.
- Vaříme při mírném varu a necháme probublávat asi 6-8 minut.

Objevte další recepty
Poctivý domácí svařák
Kořeněný svařák udělá radost zejména mužskému pokolení. Doplnění o brandy jej ještě zlepší.
INGREDIENCE
- 1 láhev suchého červeného vína
- 1 pomeranč
- 8 hřebíčků
- 2 kusy celé skořice
- 2 hvězdičky anýzu
- 2-4 lžíce cukru, medu nebo javorového sirupu
- ¼ hrnku brandy (nemusí být)
POSTUP
- Všechny ingredience si dáme do hrnce.
- Pomeranč oloupeme, pokud chceme, aby bylo víno méně hořké.
- Vše vaříme při mírném varu minimálně 15 minut.

Chcete si během Vánoc dopřát zdravá jídla? Nemusíte se omezit ani v cukroví. Zkuste recepty na zdravější cukroví.
Tradiční vánoční svařák
Jednoduchý a dobrý. Tentokrát s portským vínem.
INGREDIENCE
- 1 citron
- 2 pomeranče
- 8 hřebíčků
- 2 kusy celé skořice
- 4cm kousek čerstvého zázvoru
- 60 g třtinového cukru
- 60 ml portského vína
- 1 láhev červeného vína
- 700 ml vody
POSTUP
- Citron a jeden pomeranč si oloupeme pomocí škrabky na brambory.
- Z pomeranče vymačkáme šťávu, druhý pomeranč propícháme hřebíčky.
- Kůry z citronu, pomeranče, šťávu z pomeranče i pomeranč s hřebíčky dáme do hrnce, přidáme kousek zázvoru, nalámanou skořici, víno, portské víno a vodu.
- Vaříme asi 20 minut.
- Podáváme ozdobené plátkem citronu.

Svařené bílé víno
I bílé víno v teplé podobě chutná skvěle. Přesvědčte se.
INGREDIENCE
- 1 láhev bílého vína
- 1 hrnek vody
- šťáva z pomeranče
- ½ hrnku bílého cukru
- 2 lžíce medu
- 1 pomeranč
- 1 citron
- 10 hřebíčků
- 4-6 hvězdiček anýzu
- 4-6 ks celé skořice
POSTUP
- Citron i pomeranč si nakrájíme na plátky a dáme do hrnce.
- Přidáme i zbytek všech ingrediencí.
- Vaříme 20 minut.

Který z receptů na svařená vína vás oslovil nejvíce? S přípravou se ostýchat nemusíte. Není na tom téměř nic, co by se dalo zkazit. Zvládne to i kuchař s počátečními znalostmi o vaření.
Kromě ovoce a koření, které jsme si v jednotlivých receptech uvedli, existuje široká škála vylepšení.
Báječne se páruje s jablky, hruškami nebo třeba rybízem. A co se k němu nejvíce hodí? Třeba křupavý jablečný štrůdl. Na slavnostním stole však nesmí chybět ani různé druhy vánočního cukroví.
A jestli sladkému příliš neholdujete, můžete se inspirovat recepty na slané cukroví.