E-shop vánoční osvětlení

Sváteční polévka z hrachu s restovanou cibulkou

12. 9. 2025

Máte rádi smaženou cibulku? Zkuste ji použít jako netradiční ozdobu této lahodné varianty polévky ze žlutého hrachu.

Ingredience

  • 1 a 1/4 šálku sušeného žlutého půleného hrášku
  • 5  a 1/2 šálku kuřecího vývaru
  • 200 g schwarzwaldské šunky, nakrájené na malé kostičky
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 řapíkatý celer
  • 2 stroužky česneku
  • 1 čajová lžička citronové šťávy
  • 1/2 čajové lžičky sušené majoránky
  • 1 PL olivového oleje
  • 1 PL másla
  • sůl a pepř dle chuti   
  • 1 PL čerstvé petrželky na ozdobu

Křupavá cibulka:

  • 1/2  cibule
  • 1/4  šálku mouky
  • 1/4 čajové lžičky černého pepře
  • 1/4  čajové lžičky soli
  • 1/4 čajové lžičky papriky
  • olej
  • 1 PL čerstvé petrželky na ozdobu

Postup

  1. Přeberte hrášek a důkladně ho propláchněte studenou vodou, případně ho můžete přes noc též namočit.
  2. Ve velkém hrnci rozpusťte máslo a olej.
  3. Přidejte na kostičky nakrájenou šunku, promíchejte a nechte několik minut restovat.
  4. Jakmile je šunka opečená, přidejte na kostičky nakrájenou cibuli, mrkev a celer a nechte směs několik minut restovat, dokud zelenina trochu nezměkne.
  5. Přidejte majoránku, černý pepř a špetku soli a prolisovaný česnek.
  6. Za důkladného míchání přidejte žlutý hrášek, aby se vmísil do směsi šunky a zeleniny.
  7. Přilijte kuřecí vývar a nechte ho přejít varem.
  8. Jakmile se vše začne vařit, snižte teplotu, přiklopte hrnec pokličkou a vařte asi hodinu, dokud se hrášek nezačne rozpadat a vánoční hrachová polévka nezhoustne.
  9. Zatímco se polévka vaří, připravte restovanou cibulku.
  10. Do malé misky dejte mouku, černý pepř, sůl a papriku a promíchejte.
  11. Na pánvi zahřejte olej.
  12. Do středně velké mísy dejte cibuli nakrájenou na plátky a špetku soli.
  13. Plátky cibule posypte moučnou směsí a dobře promíchejte, aby se obalily.
  14.  Jakmile je olej rozpálený, přidejte po částech obalenou cibuli a restujte, dokud nebude zlatohnědá a křupavá.
  15. Cibulku vyjměte z oleje, dejte ji na papírovou utěrku, aby se osušila, a ještě teplou ji posypte špetkou soli a nasekanou petrželkou.
  16. Promíchejte a dejte stranou, abyste ji mohli použít jako ozdobu do polévky.
  17.  Když je všechen hrášek pěkně rozpadlý, vypněte oheň a nechte polévku asi 15-20 minut odstát.
  18. Poté vmíchejte citronovou šťávu a čerstvou petrželku.

Tuto vánoční polévku s hráškem podávejte ozdobenou křupavou smaženou cibulkou.

Hrachovka podávaná s restovanou cibulkou.
zdroj: hecozyapron.com

Autor článku Martina Šťastná

Vánoční čas je pro mě bezesporu jedním z nejkrásnějších období v roce. Mám ráda vše, co s nimi souvisí, atmosféru vánočních trhů, vybírání dárků pro své blízké, pečení cukroví i vyrábění vánočních dekorací. Baví mě dívat se kolem sebe a hledat nové možnosti a nápady, jak si tento jedinečný čas co nejvíce zpestřit a obohatit. O to vše se s vámi ráda podělím.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.5 / 5 (35 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *