Sváteční pusinková roláda s čokoládou a mátovým krémem
12. 9. 2025
Lehká a nadýchaná bezlepková roláda z vaječných bílků s čokoládou a mátou zaručeně uspokojí vaše chuťové buňky. Krásně vypadá a ještě lépe chutná. Přesvědčte se sami!
Co budete potřebovat
Na roládu:
- 4 velké vaječné bílky
- 200 g moučkového cukru
- 1 lžička kukuřičné mouky
- 1 lžička bílého vinného octa
- olej neutrální chuti, na vymazání plechu
Na náplň a ozdobu:
- 1 lžíce moučkového cukru a navíc na poprášení
- 350 ml smetany ke šlehání
- 1 lžička mátového extraktu nebo podle chuti
- několik kapek zeleného a modrého potravinářského barviva
- 100 g hořké čokolády
- několik snítek máty k podávání
- smetana k podávání
Postup
- Troubu předehřejte na 180°C,
- Malý plech (asi 25 cm x 37 cm) vymažte tukem a vyložte pečicím papírem.
- Ve velké čisté míse elektrickým šlehačem ušlehejte bílky na tuhý sníh.
- Postupně po lžících přidávejte cukr a šlehejte, dokud není směs hustá a lesklá – tento proces neuspěchejte; dejte mu čas na zapracování po každém přidání.
- Všlehejte kukuřičnou mouku a ocet a rovnoměrně rozložte bílkovou směs na plech.
- Pečte 20–25 minut, dokud povrch nezezlátne,
- Roláda se hodně nafoukne, pak zase vyfoukne, když vychladne.
- Na pracovní plochu položte velký list pečícího papíru a poprašte jej moučkovým cukrem.
- Na to překlopte upečené pusinky a pečící papír nechte na místě.
- Nechte vychladnout.
- Do velké mísy dejte moučkový cukr, smetanu ke šlehání a mátový extrakt a vmíchejte několik kapek zeleného a modrého potravinářského barviva tak, abyste získali světle mátově zelenou barvu.
- Šlehejte do měkkých vrcholků.
- Z vychladlých pusinek sloupněte pečící papír a potřete mátovým krémem.
- Polovinu hořké čokolády nastrouhejte nahrubo a nasypte rovnoměrně na krém.
- Začněte od delšího okraje, který je nejblíže k vám, a pomocí okraje papíru srolujte pusinky co nejtěsněji.
- Umístěte na plochý servírovací talíř nebo prkénko spojem dolů.
- Z části zbylé čokolády si pomocí škrabky na zeleninu udělejte hoblinky na ozdobení.
- Zbytek čokolády pokrájejte a rozpusťte v žáruvzdorné misce umístěné nad hrncem s vroucí vodou.
- Roládu poprašte moučkovým cukrem a pokapejte rozpuštěnou čokoládou.
- Ozdobte mátou a čokoládovými hoblinkami a podávejte se smetanou.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě