E-shop vánoční osvětlení

Sváteční pusinková roláda s čokoládou a mátovým krémem

12. 9. 2025

Lehká a nadýchaná bezlepková roláda z vaječných bílků s čokoládou a mátou zaručeně uspokojí vaše chuťové buňky. Krásně vypadá a ještě lépe chutná. Přesvědčte se sami!

Co budete potřebovat

Na roládu:

  • 4 velké vaječné bílky
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 lžička kukuřičné mouky
  • 1 lžička bílého vinného octa
  • olej neutrální chuti, na vymazání plechu

Na náplň a ozdobu:

  • 1 lžíce moučkového cukru a navíc na poprášení
  • 350 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička mátového extraktu nebo podle chuti
  • několik kapek zeleného a modrého potravinářského barviva
  • 100 g hořké čokolády
  • několik snítek máty k podávání
  • smetana k podávání

Postup

  • Troubu předehřejte na 180°C,
  • Malý plech (asi 25 cm x 37 cm) vymažte tukem a vyložte pečicím papírem.
  • Ve velké čisté míse elektrickým šlehačem ušlehejte bílky na tuhý sníh. 
  • Postupně po lžících přidávejte cukr a šlehejte, dokud není směs hustá a lesklá – tento proces neuspěchejte; dejte mu čas na zapracování po každém přidání. 
  • Všlehejte kukuřičnou mouku a ocet a rovnoměrně rozložte bílkovou směs na plech.
  • Pečte 20–25 minut, dokud povrch nezezlátne,
  • Roláda se hodně nafoukne, pak zase vyfoukne, když vychladne.
  • Na pracovní plochu položte velký list pečícího papíru a poprašte jej moučkovým cukrem. 
  • Na to překlopte upečené pusinky a pečící papír nechte na místě. 
  • Nechte vychladnout.
  • Do velké mísy dejte moučkový cukr, smetanu ke šlehání a mátový extrakt a vmíchejte několik kapek zeleného a modrého potravinářského barviva tak, abyste získali světle mátově zelenou barvu. 
  • Šlehejte do měkkých vrcholků. 
  • Z vychladlých pusinek sloupněte pečící papír a potřete mátovým krémem. 
  • Polovinu hořké čokolády nastrouhejte nahrubo a nasypte rovnoměrně na krém.
  • Začněte od delšího okraje, který je nejblíže k vám, a pomocí okraje papíru srolujte pusinky co nejtěsněji. 
  • Umístěte na plochý servírovací talíř nebo prkénko spojem dolů.
  • Z části zbylé čokolády si pomocí škrabky na zeleninu udělejte hoblinky na ozdobení.
  • Zbytek čokolády pokrájejte a rozpusťte v žáruvzdorné misce umístěné nad hrncem s vroucí vodou. 
  • Roládu poprašte moučkovým cukrem a pokapejte rozpuštěnou čokoládou. 
  • Ozdobte mátou a čokoládovými hoblinkami a podávejte se smetanou.
Bezlepková roláda z vaječných bílků s čokoládou a mátou s vedle položeným nožem.
www.sainsburysmagazine.co.uk

Autor článku Veronika Koliášová

Vánoční časy mezi patří mezi oblíbené období v roce a to hlavně pro jejich pohodovou atmosféru, setkávání s blízkými, vánoční zdobení, ochutnávání toho nejlepšího cukroví a jiných dobrot, popíjení svařáku, courání po vánočních trzích a samozřejmě si také užívám rozbalování dárků :) Ráda se s vámi podělím o nejrůznější tipy, jak si vánoční svátky stejně jako já užít na maximum.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.7 / 5 (13 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *