E-shop vánoční osvětlení

Sváteční slané pečivo z listového těsta

12. 9. 2025

Toto slané cukroví je nejen dobré, ale potěší i na pohled. Připomíná totiž vánoční stromeček, který k Vánocům jednoznačně patří!

Ingredience

Pesto:

  • 2 lžíce sušených rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • bazalka na dochucení
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř

Těsto:

  • pesto ze sušených rajčat
  • 2 lžíce měkkého kozího sýra 
  • 2 listy listového těsta (můžete si připravit své těsto doma nebo jej koupit hotové v potravinách)
  • 2 polévkové lžíce nastrouhaného sýra (sýr zvolte dle své chuti – výborný je sýr Gouda)
  • 1 vejce
  • ½ lžičky sušeného oregana

Postup

Pesto:

  • Sušená rajčata rozmixujeme na drobno v mixéru. Nemáte-li mixér, rajčata nakrájejte.
  • Následně rajčata smíchejte se zbytkem ingrediencí a dochuťte bazalkou, solí a pepřem. 

Těsto:

  • Předehřejte troubu na 200 °C a na plech si připravte pečící papír. 
  • Do misky vložte všechny ingredience společně s připraveným pestem a dobře promíchejte. 
  • Rozbalte 1 list těsta a dejte jej na plech.
  • Odřízněte 2 proužky ve spodní části listu a vytvořte kmen stromu, který bude mít rozměry 2,5 x 2,5 cm. 
  • Prořízněte těsto diagonálně k horní části listového těsta a vytvořte dlouhý trojúhelníkový tvar, který odstraní přebytečné pečivo na obou stranách.
  • Na slané pečivo rozprostřete tenkou vrstvu směsi s pestem a posypte 1 polévkovou lžící sýra. 
  • Rozbalte druhý list listového těsta a položte ho na vrchol trojúhelníku. Opatrně jej rozbalte směrem dolů. 
  • Lehce na těsto tlačte a opatrně odřízněte strany tak, aby odpovídaly prvnímu trojúhelníku. Přebytečné těsto odstraňte.
  • V těstu vyřízněte silné větve z obou stran a ponechte podélnou mezeru uprostřed od kmene “stromu” k jeho špičce. 
  • “Větve” otočte směrem od vás, za pomoci dvou otočení a pokuste se dotknout spodních větví. 
  • Pokračujte v tomto pohybu směrem nahoru. 
  • Celý strom potřete rozšlehaným vejcem a posypte zbývajícím sýrem a sušeným oreganem. 
  • Pečte v předehřáté troubě po dobu asi 20 minut, dokud těsto nezíská zlatohnědou barvu. 
  • Nechte vychladnout a podávejte.

Sváteční slané pečivo z listového těsta ve tvaru vánočního stromečku.
zdroj: allrecipes.com

Autor článku Markéta Bieleszová

Vánoce jsou jednoduše kouzelné období, které mě inspiruje a sbližuje s ostatními. Ráda píšu o tom, co je možné o Vánocích vidět, zažít nebo ochutnat. Své články se snažím psát tak, aby mí čtenáři získali informace, které hledají a čtení je zároveň bavilo i pohladilo na duši.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.5 / 5 (35 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *