E-shop vánoční osvětlení

Svatomartinské rohlíčky z kynutého těsta s ořechovou náplní

12. 9. 2025

Podle tradice by rohlíčky měly být kynuté a plněné ořechy. Kromě této varianty ale dnes existuje i mnoho dalších podob této pochoutky, která svým tvarem odkazuje na podkovy koně svatého Martina.

Ingredience:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 ml mléka
  • 100 g cukru
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 20 g čerstvého droždí
  • špetka soli

Ořechová náplň

  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 40 g cukru moučka
  • 1 PL medu
  • 2 PL rumu
  • 3 PL mléka
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1 čajová lžička citronové kůry

Postup:

  1. V míse si z malého množství mléka, cukru a droždí připravte kvásek.
  2. Než kvásek vzejde, prosejte do jiné mísy mouku s cukrem a solí.
  3. Poté do směsi udělejte důlk, do kterého přidejte kvásek, zbytek mléka, vejce a rozpuštěné máslo.
  4. Ručně nebo s pomocí kuchyňského robota vypracujte do podoby hladkého jednolitého těsta.
  5. Pokud se vám těsto příliš lepí, přidejte více mouky.
  6. Zpracované těsto nechte v míse, přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo kynout, přibližně na 45 minut.
  7. V mezidobě si připravte ořechovou nádivku.
  8. Vložte všechny ingredience na náplň do hrnce a za stálého míchání na mírném ohni povařte několik málo minut do zhoustnutí.
  9. Následně vykynuté těsto rozdělte na tři nebo čtyři stejně velké části.
  10. Vezměte první část a pomocí válečku ji rozválejte do kruhu o tloušťce přibližně 3-4 mm.
  11. Nožem rozdělte na šest trojúhelníků.
  12. Vložte lžičku ořechové náplně a srolujte do tvaru rohlíčku.
  13. Stejným způsobem postupujte i se zbytkem těsta.
  14. Martinské rohlíčky s ořechovou náplní odložte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 20 minut kynout.
  15. V mezidobě si předehřejte troubu na 200°C.
  16. Svatomartinské rohlíčky pečte přibližně 15-18 minut dozlatova.
  17. Ještě horké je potřete rozpuštěným máslem a pocukrujte moučkovým cukrem.
Talíř s martinskými rohlíčky sypanými moučkovým cukrem.
zdroj: mykitchenarea.com

Ořechy jsou důležitou ingrediencí též při vánočním pečení. Vyzkoušejte naše recepty na ořechové cukroví.

Autor článku Martina Šťastná

Vánoční čas je pro mě bezesporu jedním z nejkrásnějších období v roce. Mám ráda vše, co s nimi souvisí, atmosféru vánočních trhů, vybírání dárků pro své blízké, pečení cukroví i vyrábění vánočních dekorací. Baví mě dívat se kolem sebe a hledat nové možnosti a nápady, jak si tento jedinečný čas co nejvíce zpestřit a obohatit. O to vše se s vámi ráda podělím.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.8 / 5 (30 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *