E-shop vánoční osvětlení

Svatomartinské rohlíčky ze šlehačky

12. 9. 2025

Pokud toužíte po lehké verzi martinských rohlíčků, stačí přidat do těsta šlehačku. Jak si můžete všimnout, v samotném těstě není cukr, ten je až součástí náplně.

Ingredience:

  • 400 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • špetka soli

Ořechová náplň

  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 120 g cukru moučka
  • 1 bílek
  • 1 PL rumu
  • skořice

Postup:

  1. V míse smíchejte mouku, máslo, šlehačku a špetku soli.
  2. Ručně nebo s pomocí kuchyňského robotu následně vypracujte do podoby hladkého těsta.
  3. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte alespoň na hodinu odležet do ledničky.
  4. V mezidobě si připravte ořechovou náplň.
  5. V míse důkladně promíchejte mleté ořechy a moučkový cukr, poté přidejte bílek, rum a špetku skořice.
  6. Následně vyjměte těsto z lednice a rozdělte hona 5-6 stejně velkých částí.
  7. Z těsta vyválejte kruh o průměru přibližně 15-16 cm a tloušťce 3-4 mm.
  8. Pomocí nože rozdělte kruh na šest stejně velkých výsečí.
  9. Do každé výseče, směrem k delší straně, vložte lžičku ořechové náplně.
  10. Výseč srolujte od delší strany do středu a poté lehce zahněte, aby vznikl typický tvar rohlíčku.
  11. Svatomartinské rohlíčky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.
  12. Pečte v troubě předehřáté na 180°C přibližně 20-25 minut dozlatova.
  13. Ještě teplé rohlíčky můžete potřít máslem s trochou rumu a posypat moučkovým cukrem.
Nekynuté rohlíčky svatého Martina s ořechy.
zdroj: gutekueche.de

Autor článku Martina Šťastná

Vánoční čas je pro mě bezesporu jedním z nejkrásnějších období v roce. Mám ráda vše, co s nimi souvisí, atmosféru vánočních trhů, vybírání dárků pro své blízké, pečení cukroví i vyrábění vánočních dekorací. Baví mě dívat se kolem sebe a hledat nové možnosti a nápady, jak si tento jedinečný čas co nejvíce zpestřit a obohatit. O to vše se s vámi ráda podělím.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.2 / 5 (18 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *