Syrové kakaové cupcakes s mořskou solí
12. 9. 2025
Toto nepečené vegan cukroví je originální v tom, že obsahuje domácí karamel, o němž víte, z čeho je připraven. Kupované karamely často obsahují nejrůznější barviva a spoustu cukru.
Ingredience
Na výrobu domácího karamelu s mořskou solí:
- 2 šálky změklých datlí (je-li to potřeba, naložte je na pár hodin do vody)
- ¼ šálku šťávy z datlí
- ⅕ lžičky vanilkového extraktu
- ½ mořské soli
Na výrobu domácí čokolády:
- ¼ šálku nerafinovaného panenského kokosového oleje
- 1/ šálku syrového kakaového prášku (můžete také zaměnit po neslazeném kakau)
- 2 lžíce kokosového palmového cukru (můžete použít jiné sladidlo, jako je například stévie)
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup
- Všechny ingredience vložte do mísy a důkladně promíchejte.
- Potřebujete-li kokosový olej více rozpustit, umístěte jej nad misku s horkou vodou. To kokosový olej rozpustí, aniž by došlo ke zničení živin.
- Připravené papírové košíčky naplňte touto směsí a vložte do ledničky, aby směs ztuhla.
- Zatímco směs tuhne, připravte si karamel.
- Sceďte vodu z datlí, ale nevylévejte ji. Bude-li to potřeba, můžete ji použít k ředění karamelu.
- Všechny potřebné ingredience smíchejte v kuchyňském robotu nebo mixéru a vytvořte hladkou, hutnou a krémovou hmotu.
- Karamel naneste na směs, která se chladí v ledničce a opět nechte vychladit.
- Připravte si čokoládu.
- Smíchejte všechny ingredience s kokosovým olejem a vzniklou směs naneste na vrch košíčků. Nechte vychladit a podávejte.
- Dozdobit můžete nasekanou nebo nastrouhanou veganskou čokoládou.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě