E-shop vánoční osvětlení

Tradiční domácí veka na chlebíčky z bílé mouky

12. 9. 2025

Jednoduchý chléb vyrobený jen z několika ingrediencí, jako je mouka, voda, droždí, sůl a mléko. Tento recept slibuje super měkký vnitřek s extra křehkou kůrkou. A čím je pomazat? Můžete se inspirovat na našem webu těmito 6 silvestrovskými pomazánkami!

Co budeme potřebovat

  • 240 ml vlažné vody
  • 60 ml plnotučného vlažného mléka
  • 7 g droždí (práškového)
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 60 g másla
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 420 g hladké mouky

Postup

  • V míse zpracujte dohromady teplou vodu, teplé mléko, droždí a cukr.
  • Přikryjte a nechte 5 minut stát.
  • Přidejte máslo, sůl a 1 hrnek mouky.
  • Hněťte, dokud se vše relativně nezapracuje.
  • Přidejte zbývající mouku a pokračujte v zapracování, buď v míse nebo na lehce pomoučené ploše.
  • Velkou mísu lehce namažte olivovým olejem.
  • Těsto dejte do mísy a otáčejte, aby se všechny strany obalily.
  • Mísu zakryjte hliníkovou fólií, plastovou fólií nebo čistou kuchyňskou utěrkou a nechte kynout v relativně teplém prostředí 1-2 hodiny.
  • Formu na chleba vymažte máslem.
  • Když je těsto nakynuté, propracujete ho, aby se uvolnil vzduch.
  • Vložte bochník do připravené formy.
  • Přikryjte a nechte znovu kynout, asi 1 hodinu.
  • Předehřejte troubu na 180 °C a pečte 30–34 minut dozlatova.
  • Pokud si všimnete, že vršek hnědne příliš rychle, formu volně zakryjte hliníkovou fólií.
  • Vyjměte z trouby a před krájením nechte domácí veku několik minut vychladnout.
Nadýchaný domácí chlebík přímo z pekárny.
Zdroj: curlygirlkitchen.com

Autor článku Nikola Nováčková

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.6 / 5 (15 hlasů)

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *