Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
12. 9. 2025
Máme pro vás autentický recept na oblíbené Masarykovo cukroví s celými lískovými oříšky. Delikatesa!
Co budete potřebovat
- 170 g hladké mouky
- 40 g moučkového cukru
- 110 g studeného másla
- 100 g lískových ořechů natural se slupkou
- 1 vaječný žloutek
- ½ lžičky vanilkové pasty
- ½ šálku moučkového cukru na posypání
- vanilkový lusk (volitelně )
Postup
- Nejprve dejte celé lískové ořechy do hrnku a zalijte vlažnou vodou.
- Nechte je asi hodinu stát.
- Ořechy ve vodě lehce změknou.
- Do velké mísy přidejte mouku, cukr, vanilkovou pastu, žloutek a máslo nakrájené na menší kousky a promíchejte.
- Máslo do těsta důkladně zapracujte.
- Ořechy sceďte a jemně je osušte kuchyňskou utěrkou.
- Přidejte je do mísy k ostatním surovinám.
- Vypracujte těsto.
- Vyklopte na pracovní plochu a rukama zpracujte na hladké, lehce lepivé těsto.
- Těsto nehněťte příliš dlouho, jakmile budete mít hladké těsto, přestaňte s ním pracovat.
- Těsto rozdělte na polovinu a z každé poloviny vyválejte podlouhlý váleček o průměru asi 5 cm.
- Zabalte válečky do potravinářské fólie a nechte asi hodinu ztuhnout v lednici.
- Ostrým nožem krájejte vychladlé válečky těsta na kolečka o tloušťce asi 0,6 cm.
- Lehce vymazaný plech vyložte pečícím papírem.
- Kolečka položte na vyložený plech a pečte v předehřáté troubě na 170 °C po dobu 13 minut.
- Cukroví nechte asi 5 minut vychladnout.
- Ještě teplé jej obalujte v moučkovém cukru, ovoněném vanilkovým luskem (volitelně).

Je libo i další vánoční staročeskou klasiku? Pak se nezapomeňte podívat na naše recepty na domácího houbového kubu jako od babičky!
Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě
Bezlepkové pařížské rohlíčky s čokoládovým krémem