Třešňové crinkles s čokoládou
12. 9. 2025
Kombinace třešní a čokolády je jednoduše dokonalá! Tyto popraskané sušenky nejen že krásně vypadají, ale i luxusně chutnají. Skvělý tip na letošní originální vánoční cukroví.
Co budete potřebovat
- ½ šálku másla
- ¾ šálku krystalového cukru (do těsta)
- 1 velké vejce
- ⅓ C třešňového džemu nebo marmelády
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- ½ lžičky mandlového extraktu
- 1 lžička červeného potravinářského barviva
- ¾ šálku nahrubo nasekané 35 – 60% tmavé čokolády
- ½ šálku sušených třešní, nahrubo nasekaných
- 1 + ¾ šálku hladké mouky
- ¾ lžičky prášku do pečiva
- ¼ lžičky soli
- ½ šálku krystalového cukru (na obalení)
- ½ šálku moučkového cukru (na obalení)
Postup
- Ve velké míse (nebo míse stolního mixéru) šlehejte máslo s krystalovým cukrem, dokud nebudete mít světlou a nadýchanou směs.
- Všlehejte vejce, třešňový džem, vanilkový extrakt, mandlový extrakt a červené potravinářské barvivo
- Postupně přidávejte suché ingredience (mouku, prášek do pečiva a sůl), dokud se vše dobře nespojí a nevytvoříte těsto.
- Vmíchejte čokoládu a sušené třešně.
- Mísu zakryjte potravinářskou fólií a vložte do lednice vychladit alespoň na 30 minut.
- Předehřejte troubu na 190° C a vyložte plechy pečícím papírem.
- Těsto nabíráme na porce o velikosti 1 polévkové lžíce a tvořte koule.
- Každou kuličku nejprve ponořte do krystalového cukru, aby se obalila, a poté do moučkového cukru.
- Přebytečný moučkový cukr setřeste.
- Na vyložené plechy pokládejte obalené kuličky cca 5 cm od sebe.
- Pečte 13–15 minut, dokud crinkles nepopraskají.
- Crinkles nechte pár minut vychladnout na plechu a poté přendejte na mřížku, aby úplně vychladly.
- Vychlazené crinkles skladujte ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě po dobu až 3–4 dnů.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě