Luxusní recepty na domácí vaječný likér v 6 různých variantách. Vyrobte si ho pro sebe i jako netradiční vánoční dárek!

25. 7. 2024

S Vánocemi jsou kromě typických pokrmů a sladkostí spojeny i některé tradiční nápoje.

Sváteční atmosféru vykouzlí nejen vánoční punč či svařené víno, ale také jeden lahodný nápoj z vajíček.

Inspirujte se našimi originálními recepty na vaječný koňak!

Jeho výroby se nemusíte nikterak obávat, je překvapivě snadná.

Která varianta se stane vaší nejoblíbenější?

Výroba domácího vaječňáku

Jedním z nápojů, který ke svátečnímu období Vánoc bezesporu patří, je vaječný koňak nebo též vaječný likér. I když si ho samozřejmě můžeme velmi jednoduše koupit, ti, kdo ochutnali ten vyráběný doma, o jiném často už nechtějí slyšet.

Receptů na vaječný koňak existuje mnoho, základní suroviny jsou ale ve většině receptů stejné – žloutky, cukr, vanilka, šlehačka a alkohol. Vynalézaví Češi si v minulosti přípravu zjednodušili použitím kondenzovaného mléka.

Pokud jde o druh alkoholu, pak už jsou mezi jednotlivými recepty na vaječný koňak rozdíly. K nejčastěji používaným patří rum, brandy, bourbon a whisky. V některých receptech můžete najít i rozmanité koření, zejména skořici či muškátový oříšek a kardamom, které mu dodají další chuťový rozměr.

Skladování vaječného likéru

Pokud jde o trvanlivost tohoto nápoje, jsou důležité dvě věci – dostatečné množství použitého alkoholu, který funguje jako konzervant, a skladování v chladu a temnu, tedy především v ledničce. Nealko vaječný koňak je tak nutné zkonzumovat mnohem rychleji.

I když lze tento nápoj pít ihned poté, co ho připravíme, někteří doporučují s otevřením lahve počkat, protože odležený vaječňák bude mnohem chutnější a méně ostrý.

Servírování vaječného koňaku

Možností, jak tento lahodný nápoj pít, je mnoho. Klasicky se podává především chlazený, ale je možné ho samozřejmě přidávat i do teplých nápojů, příkladem může být alžírská káva.

Vaječný koňak za studena lze podávat rovněž se šlehačkou a sněhem z bílků, které se do něj zamíchají a dodají mu lahodnější chuť. V neposlední řadě se likér často podává se špetkou koření, především se skořicí a muškátovým oříškem.

Autor článku Martina Šťastná

Vánoční čas je pro mě bezesporu jedním z nejkrásnějších období v roce. Mám ráda vše, co s nimi souvisí, atmosféru vánočních trhů, vybírání dárků pro své blízké, pečení cukroví i vyrábění vánočních dekorací. Baví mě dívat se kolem sebe a hledat nové možnosti a nápady, jak si tento jedinečný čas co nejvíce zpestřit a obohatit. O to vše se s vámi ráda podělím.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.7 / 5 (165 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *