E-shop vánoční osvětlení

Vanilkové makronky plněné krémem

12. 9. 2025

Tyto vánoční makronky jsou skvělým cukrovím, kterým na svátky zapůsobíte! Vanilkové skořápky plněné a zdobené máslovým krémem jsou dokonale křehké a zmizí vám z talířů jako první!

Co budete potřebovat

Na vanilkové skořápky:

  • 100 g mandlové mouky
  • 105 g moučkového cukru
  • 3 velké bílky, pokojové teploty
  • 100 g krystalového cukru
  • 1 lžička pasty z vanilkového lusku (nebo extraktu)

Na vanilkový krém:

  • 113 g másla, pokojové teploty
  • 240 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu nebo pasty z vanilkového lusku
  • 2 lžíce smetany ke šlehání, pokojové teploty

Na polevu:

  • 90 g moučkového cukru
  • 1 lžička sušených bílků
  • 1 a 1/2 lžíce vody

Dekorace:

  • zbytek máslového krému
  • zelené gelové potravinářské barvivo
  • tmavě modré gelové potravinářské barvivo
  • černé gelové potravinářské barvivo
  • posypky

Postup

Vanilkové skořápky:

  • Mandlovou mouku a moučkový cukr prosejte a dejte stranou.
  • Rozehřejte malý hrnec s vodou na sporáku a připravte si vodní lázeň. 
  • Vaječné bílky a krystalový cukr dejte do mísy, tu dejte nad malý hrnec s vodou a šlehejte, dokud se cukr úplně nerozpustí a bílky nezpění.
  • Sundejte z plotny a pomocí stolního mixéru s nástavcem na šlehání při vysoké rychlosti šlehejte bílky a cukr, dokud se nevytvoří tuhé špičky, asi 2 minuty. 
  • Přidejte vanilkovou pastu a několik sekund šlehejte, dokud se zcela nezapracuje.
  • K pusinkám prosejte směs mandlové mouky a moučkového cukru a vmíchejte ji pevnou stěrkou tak, že dvakrát stěrkou obkroužíte mísu a poté třikrát přetřete směs shora. 
  • Tento postup opakujte, dokud nebude vmíchána celá sypká směs.
  • Pomocí zdobícího sáčku s malou kulatou zdobící špičkou dělejte kruhy o velikosti cca 4 cm na plechy vyložené pečícím papírem, asi 5 cm od sebe. 
  • Několikrát poklepejte plechem o pult, abyste z těsta odstranili všechny vzduchové bubliny použijte párátko k odstranění vzduchových bublin, které jsou viditelné a nemizí).
  • Nechte chvíli odpočinout a předehřejte troubu na 150 stupňů.
  • Pečte jeden plech po druhém ve středu trouby po dobu 13 minut. 
  • Vyjměte plech z trouby a nechte skořápky na plechu úplně vychladnout.

Máslový krém:

  • Ve velké míse šlehejte máslo při plné rychlosti, dokud nebude bledé a nadýchané, 2–3 minuty.
  • Přidejte moučkový cukr a šlehejte při nízké rychlosti, dokud se nespojí s máslem.
  • Oškrábejte okraj mísy a pokračujte ve šlehání středně vysokou rychlostí, dokud se cukr úplně nerozpustí a směs nebude nadýchaná.
  • Přidejte vanilku, vlijte 2 lžíce smetany a šlehejte, dokud se vše nespojí.
  • Pokud chcete jemnější krém, přidejte navíc 1 lžíci smetany ke šlehání a šlehejte, dokud se úplně nespojí se zbytkem krému.

Poleva:

  • Smíchejte všechny ingredience na polevu v míse a pomocí elektrického mixéru šlehejte při plné rychlosti 2-3 minuty, dokud nebude poleva hladká a nadýchaná.

Zdobení:

  • Obarvěte zbytky máslového krému velkým množstvím zeleného, tmavě modrého a černého barviva, abyste získali temnou lesní zelenou barvu na stromy a věnce.
  • Na ozdoby z máslového krému použijte zdobící hvězdu a poté jen tvořte věnce a vánoční stromky.
  • Než máslový krém zaschne, nezapomeňte ozdobit posypkami.
  • Na polevu použijte úzkou zdobící špičku a dělejte drobné tečky na věncích a vánočních stromcích.
  • Z polevy můžete také vykouzlit krásné sněhové vločky viz foto níže.
  • Před zaschnutím opět nezapomeňte ozdobit posypkami.
  • Užijte si to!
Vanilkové skořápky plněné a zdobené máslovým krémem.
www.baranbakery.com

Chcete letos sladit celou domácnost ve vánočním stylu? Je pro vás důležitá kvalita a pohodlí?
Inspirujte se při naší recenzí vánočního povlečení.

Autor článku Veronika Koliášová

Vánoční časy mezi patří mezi oblíbené období v roce a to hlavně pro jejich pohodovou atmosféru, setkávání s blízkými, vánoční zdobení, ochutnávání toho nejlepšího cukroví a jiných dobrot, popíjení svařáku, courání po vánočních trzích a samozřejmě si také užívám rozbalování dárků :) Ráda se s vámi podělím o nejrůznější tipy, jak si vánoční svátky stejně jako já užít na maximum.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.4 / 5 (33 hlasů)

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *