Vánoční domácí čokoládové pralinky
12. 9. 2025
Tento recept ocení, mimo jiné, také příznivci raw stravování. Naše čokoládové pralinky se totiž nepečou!
Ingredience
- 250 ml smetany ke šlehání (minimálně 30 %)
- 160 g mléčné čokolády
- 60 g mletých lískových ořechů (nebo mandlí)
- 1 lžíce kakaa
- 3 polévkové lžíce rumu (někdo dává Amaretto)
- 100 g kakaa či Granka na obalení
Postup
- Do kastrůlku nalijte smetanu a nechte ji, na mírném ohni, přejít varem.
- Přidejte, na kousky nalámanou, čokoládu a nechte ji rozpustit. Snahou je získat jednotvárnou hmotu, kterou musíte nechat vychladnout.
- Zatímco smetana s čokoládou chladne, smíchejte ořechy (mandle) s cukrem, kakaem a rumem. Vše přidejte do vychladlé čokoládové hmoty a důkladně promíchejte. Směs uložte do lednice a nechte ji odpočinout do druhého dne.
- Následující den hmotu vyndejte a, lžičkou nebo rukou, odebírejte kousky, ze kterých budete tvořit kuličky ve stejné velikosti.
- Každou kuličku obalte v kakau nebo Granku tak, aby se kuličky nelepily.
- Jestliže je hmota moc řídká, naberte ji lžičkou, posypte a až pak tvarujte kuličky.
- Pralinky naskládejte do krabičky a uložte do lednice.
- Jakmile čokoládové pralinky ztuhnou, můžete podávat.

Kondenzované mléko můžete použít také do cukroví, ve kterém je karamel. Prozkoumejte recepty na karamelové vánoční cukroví!
Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě