4 chutné recepty na vánoční hrachovku jako od babičky. Inspirujte se!

25. 7. 2024

Když se řekne štědrovečerní polévka, většině z nás se vybaví rybí polévka nebo zelňačka.

Kromě nich se ale v mnoha rodinách podávala hrachovka, neboť hrách byl u nás po staletí velmi oblíbenou surovinou.

Škoda, že se na tuto klasiku staročeské kuchyně v posledních letech poněkud zapomnělo.

Vyzkoušejte naše recepty na vánoční hrachovou polévku!

Zasytí, zahřeje a navíc dodá našemu tělu bílkoviny, vlákninu, vitamíny i minerály.

Mimochodem tradičně ji údajně celá rodina konzumovala z jednoho talíře.

Klasikou českých Vánoc samozřejmě též vánoční rybí polévka, vyzkoušejte naše lahodné varianty rybí polévky.

Jak uvařit tu nejlepší hrachovou polévku?

Recepty na vánoční hrachovou polévku se v rodinách často dědí podobně jako ty na cukroví z generace na generaci. Možná ale doma nepřipravujete polévku hrachovou, nýbrž hráškovou.

Myslíte si, že mezi nimi není rozdíl? Je, tradiční hrachová polévka se připravuje ze sušeného hrachu, hrášková polévka se vaří z hrášku čerstvého nebo mraženého.

Ve většině receptů na vánoční hrachovou polévku je základní ingrediencí suchý půlený a loupaný hrách. Jeho výhodou je, že se nemusí namáčet a zároveň se snadněji rozvaří a rozmixuje.

Nicméně pokud chcete, můžete hrachovku samozřejmě uvařit též z hrachu celého, ten je ale nutné přes noc namočit. Pokud jde o zeleninu, vystačíte si s mrkví, cibulí a petrželí, často se přidává i řapíkatý celer.

Autor článku Martina Šťastná

Vánoční čas je pro mě bezesporu jedním z nejkrásnějších období v roce. Mám ráda vše, co s nimi souvisí, atmosféru vánočních trhů, vybírání dárků pro své blízké, pečení cukroví i vyrábění vánočních dekorací. Baví mě dívat se kolem sebe a hledat nové možnosti a nápady, jak si tento jedinečný čas co nejvíce zpestřit a obohatit. O to vše se s vámi ráda podělím.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.3 / 5 (173 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *