E-shop vánoční osvětlení

Vánoční matcha větrníčky

12. 9. 2025

Nádherná sváteční verze tradičních větrníků, kterou prostě musíte vyzkoušet! Sice vám nevydrží tak dlouho jako ostatní cukroví a je nutné ji do několika dní zkonzumovat, ale s tím určitě nebudete mít problém 🙂 

Co budete potřebovat

Na náplň:

  • 1 lžíce matcha prášku
  • 80 ml horké vody
  • 2 vejce
  • 150 g moučkového cukru
  • 3 lžíce kukuřičné mouky
  • 1 lžička vanilkové pasty nebo vanilkového extraktu
  • 250 ml mléka
  • 40 g másla
  • 300 ml smetany ke šlehání

Na krustu:

  • 65 g másla, pokojové teploty
  • 80 g třtinového cukru
  • 70 g hladké mouky
  • 1 lžíce matcha prášku
  • špetka soli

Na těsto:

  • 60 g másla
  • 120 ml vody
  • 3 lžičky moučkového cukru
  • špetka soli
  • 80 g hladké mouky
  • 2 vejce (ne větší než středně velká)

Volitelně na ozdobu:

  • čokoládové hvězdičky nastříkané jedlou zlatou barvou ve spreji

Postup

Krém:

  • Vyšlehejte matchu společně s vodou do hladka.
  • Ve velké míse prošlehejte vejce, cukr, kukuřičnou mouku, matchu vyšlehanou s vodou a vanilku a dejte stranou. 
  • Do malého hrnce dejte mléko a máslo a na středním plameni v něm rozpusťte máslo. 
  • Přiveďte k varu a poté za stálého míchání horkou směsí přelijte směs vajec, kukuřičné mouky a matchy.
  • Nalijte směs zpět do hrnce a za stálého míchání vařte na mírném ohni do husté konzistence (jako pudink). 
  • Seškrábněte do samostatné misky a zakryjte potravinářskou fólií.
  • Ujistěte se, že se fólie dotýká povrchu směsi, aby se nevytvořil škraloup. 
  • Nechte úplně vychladnout a poté dejte alespoň na čtyři hodiny do lednice.

Krusta:

  • V míse vařečkou promíchejte máslo spolu s cukrem a vmíchejte mouku, matchu a sůl (klidně míchejte rukama, pokud vám to s vařečkou nepůjde). 
  • Jakmile vytvoříte hladké, měkké těsto, rozválejte ho mezi dvěma listy pečícího papíru na tloušťku cca 3 mm.
  • Těsto přendejte na velký plech a dejte ho do lednice alespoň na čtyři hodiny (nebo na hodinu do mrazáku).
  • Jakmile je krusta důkladně vychladlá, vykrajujte z ní cca 5 cm kolečka.
  • Měli byste jich mít 20.
  • Kolečka dejte zpět do lednice nebo mrazáku, dokud je nebudete potřebovat.
  • Předehřejte troubu na 180 °C a vyložte dva plechy pečícím papírem.

Těsto:

  • Máslo, vodu, cukr a sůl dejte do malého hrnce a zahřívejte na středním ohni, aby se máslo rozpustilo a tekutina se začala vařit. 
  • Jakmile se vaří, vypněte sporák a vmíchejte mouku.
  • Důkladně promíchejte, abyste ve směsi neměli žádné hrudky. 
  • Znovu zapněte sporák a pokračujte v míchání a vaření, dokud se vše krásně nespojí a nevznikne vám těsto.
  • Zcela stáhněte z ohně a nechte trochu vychladnout.
  • Jakmile je těsto ještě trochu teplé, ale ne horké, zašlehejte do něj jedno po druhém vejce, dokud nevznikne hladká pasta.
  • Lžící naneste směs do cukrářského sáčku a na připravené plechy nanášejte 20 rovnoměrných kopečků těsta dostatečně daleko od sebe, aby měla prostor.

Sestavení cukroví:

  • Vyjměte z lednice kolečka a pokládejte je na kopečky těsta (udělejte to zatím pouze s prvním plechem). 
  • Vložte do trouby první plech a pečte 10 minut.
  • Snižte teplotu na 170 °C a pečte dalších 15 minut. 
  • Nakonec snižte teplotu na 130 °C a pečte ještě 15 minut.
  • Vyndejte z trouby a nechte úplně vychladnout.
  • Opakujte s druhým plechem.
  • Předehřejte troubu zpět na 180 °C a těsně před vložením do trouby nandejte zbytek koleček na zbylé kopečky těsta.
  • Nyní dokončete krémovou náplň.
  • Krém vyndejte z lednice a promíchejte.
  • Smetanu šlehejte v samostatné misce, dokud se nezačnou tvořit měkké vrcholy.
  • Krém opatrně promíchejte s vyšlehanou smetanou.
  • V horní části každého upečeného cukroví udělejte dírku.
  • Nalijte náplň do zdobícího sáčku a každý kousek cukroví naplňte tak, aby se trochu vyboulilo.
  • Před podáváním volitelně ozdobte čokoládovou hvězdičkou, které postříkejte zlatou barvou.
  • Užijte si to!
Cukroví s příchutí zeleného čaje plněné krémem a ozdobené pozlacenou hvězdičkou.
www.tashcakes.com

Autor článku Veronika Koliášová

Vánoční časy mezi patří mezi oblíbené období v roce a to hlavně pro jejich pohodovou atmosféru, setkávání s blízkými, vánoční zdobení, ochutnávání toho nejlepšího cukroví a jiných dobrot, popíjení svařáku, courání po vánočních trzích a samozřejmě si také užívám rozbalování dárků :) Ráda se s vámi podělím o nejrůznější tipy, jak si vánoční svátky stejně jako já užít na maximum.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.2 / 5 (25 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *