E-shop vánoční osvětlení

Vánoční mátové makronky

12. 9. 2025

Sváteční červené makronky plněné lahodným máslovým krémem s chutí máty a ozdobené polevou z bílé čokolády jsou krásně jemné a rozplývají se v ústech. Jejich příprava sice není úplně snadná, ale za ten božský výsledek to stojí.

Co budete potřebovat

Na skořápky:

  • 140 g jemné mandlové mouky
  • 120 g moučkového cukru 
  • 100 g vaječných bílků (asi 3 velké bílky) pokojové teploty
  • 110 g extra jemného moučkového cukru
  • 1-2 lžičky červeného gelového potravinářského barviva

Na ozdobu:

  • 110 g bílé čokolády, rozpuštěné
  • 3-4 lžíce drcených lízátek candy cane (pokud seženete – ideálně s mátovou příchutí, případně použijte dozdobení dle vlastní volby)

Na máslový krém:

  • 115 g másla, změkčeného
  • 240 g moučkového cukru
  • 1 lžička mátového extraktu

Postup

Skořápky:

  • Vyložte si plech nebo 2 silikonovou pečící podložkou.
  • Do velké misky prosejte pomocí jemného síta mandlovou mouku. 
  • Všech velkých kusů mouky se zbavte.
  • To samé udělejte s moučkovým cukrem.
  • Mouku s cukrem šlehejte, dokud se dobře nespojí.
  • Dejte stranou. 
  • Do mísy stolního mixéru dejte vaječné bílky a pomocí nástavce na šlehání šlehejte na nízké rychlosti, dokud se nezačnou tvořit měkké vrcholy (cca 2 minuty). 
  • Přidejte extra jemný cukr a zvyšte rychlost na střední. 
  • Jakmile se začnou tvořit o něco tužší špičky, zvyšte rychlost na vysokou. 
  • Šlehejte na maximum, dokud se nevytvoří tuhé vrcholy, asi 2 minuty. 
  • Přidejte červené potravinářské barvivo a šlehejte, dokud se nezapracuje.
  • Vyjměte mísu ze stolního mixéru a navrch položte sítko. 
  • Suchou směs nasypte do síta a  suché ingredience prosejte do pusinek.
  • Pomocí gumové stěrky vmíchejte suché ingredience do pusinek. 
  • Dávejte pozor, abyste pusinky nepřemíchali a nevyfoukli. 
  • Těsto je připravené k použití, když zřídne tak, že s ním stěrkou bude možné vykreslit osmičku. 
  • Přidejte těsto do zdobícího sáčku se střední až velkou kulatou špičkou (ideálně 1 cm). 
  • Na připravený plech tvořte 2,5 – 4 cm malá kolečka těsta. 
  • Poté, co si připravíte všechna kolečka, jemně několikrát poklepejte plechem o pult, abyste z makronek odstranili případné vzduchové bubliny. 
  • Pokud nějaké vzduchové bubliny stále zůstávají, jemně je propíchejte pomocí párátka.
  • Předehřejte troubu na 150°C. 
  • Zatímco se trouba předehřívá, nechte makronky uležet.
  • Důležité je, aby se na nich vytvořila taková slupka, což může trvat od několika minut do hodiny.
  • Makronky jsou připravené k pečení, když se jich lehce dotknete a těsto se vám nebude lepit na prst.
  • Pečte 15-20 minut. 
  • Po 15 minutách je zkontrolujte a pokud nejsou hotové, pokračujte v pečení, ale kontrolujte je už každou minutu.
  • Makronky jsou hotové, když jsou vršky pevné a netřesou se.
  • Než makronky sundáte ze silikonové podložky, nechte je úplně vychladnout.

Zdobení:

  • Rozpusťte bílou čokoládu ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě.
  • Vršky poloviny makronek ponořte do rozpuštěné bílé čokolády a posypte drcenými lízátky, pokud máte. 
  • Dejte do lednice ztuhnout.
  • Připravte si krém.
  • Přidejte máslo do stolního mixéru vybaveného nástavcem na šlehání. 
  • Šlehejte na maximum, dokud máslo nezdvojnásobí svůj objem a nebude vypadat lehce a nadýchaně.
  • Zapněte mixér na minimum a pomalu přidávejte moučkový cukr. 
  • Šlehejte, dokud se úplně nezapracuje, poté přidejte mátový extrakt.
  • Šlehejte, dokud se vše dobře nespojí.
  •  Vložte máslový krém do zdobícího sáčku s 1 cm kulatou špičkou.
  • Naneste máslový krém na spodní poloviny skořápek (neozdobených) a přiklopte ozdobenými vršky.
  • Dejte přes noc do lednice,
  • Dobrou chuť!
Červené makronky plněné máslovým krémem s chutí máty a ozdobené polevou z bílé čokolády a posypkami.
www.aheadofthyme.com

Vyzkoušejte i naše nejlepší recepty na sněhové cukroví, jimiž potěšíte nejen sebe, ale i svou rodinu a návštěvy.

Autor článku Veronika Koliášová

Vánoční časy mezi patří mezi oblíbené období v roce a to hlavně pro jejich pohodovou atmosféru, setkávání s blízkými, vánoční zdobení, ochutnávání toho nejlepšího cukroví a jiných dobrot, popíjení svařáku, courání po vánočních trzích a samozřejmě si také užívám rozbalování dárků :) Ráda se s vámi podělím o nejrůznější tipy, jak si vánoční svátky stejně jako já užít na maximum.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.6 / 5 (13 hlasů)

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *