Vánoční perníčky
12. 9. 2025
Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na oblíbené kořeněné perníčky. Ozdobte si je buď polevou či různými posypky nebo jinými dekoracemi. Lze si s nimi skvěle vyhrát, což ocení i vaše děti!
Co budete potřebovat
- 3 a 1/4 šálků hladké mouky
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžíce mletého zázvoru
- 3/4 lžičky jedlé sody
- 3/4 lžičky mletého hřebíčku
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/2 lžičky soli
- 3/4 šálku másla, změkčeného na pokojovou teplotu
- 1/2 šálku třtinového cukru
- 1 velké vejce
- 1/2 šálku třtinové melasy
- 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- kůra z jednoho malého pomeranče (volitelně)
Na polevu:
- 2 šálky moučkového cukru
- 2–3 lžíce mléka
- 1/4 lžičky vanilkového extraktu
Postup
- Ve velké míse prošlehejte mouku, skořici, zázvor, jedlou sodu, hřebíček, sůl a muškátový oříšek.
- V elektrickém stolním mixéru s lopatkovým nástavcem (nebo můžete použít ruční mixér a samostatnou velkou mixovací nádobu) šlehejte máslo s cukrem po dobu 2 minut při středně vysoké rychlosti, dokud nebude směs světlá a nadýchaná.
- Přidejte vejce, melasu a vanilku a šlehejte na střední rychlost, dokud se vše nespojí.
- Snižte rychlost mixéru na nízkou a postupně přidávejte moučnou směs, dokud se nezapracuje.
- Těsto rozdělte na dvě stejné části a z každé vytvarujte kouli.
- Pak jemně rukama zploštěte každou kouli do 2,5 cm tlustého disku, pevně zabalte do plastové fólie a dejte do lednice asi na 1 hodinu, nebo dokud těsto nevychladne, ale bude stále trochu pružné.
- Jakmile budete připraveni péct, zahřejte troubu na 175°C a vyložte plech pečicím papírem.
- Dejte stranou.
- Těsto rovnoměrně vyválejte poumoučeným válečkem na tloušťku cca 0,3 cm.
- Poté pomocí svých oblíbených vykrajovátek na cukroví vykrajujte požadované tvary.
- Přendejte na plechy vyložené pečicím papírem.
- Pečte 8 až 10 minut, nebo dokud nebudou perníčky po okrajích a navrchu křupavé.
- Vyjměte z trouby a nechte 5 minut vychladnout, poté přendejte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
- Jakmile budou mít perníčky pokojovou teplotu, můžete je libovolně ozdobit polevou.
- Všechny ingredience na polevu vyšlehejte v míse do hladka.
- Pokud je poleva příliš řídká, přidejte ještě trochu moučkového cukru.
- Pokud je příliš hustá, přidejte trochu mléka.
- Polevu dejte do cukrářského sáčku a zdobte perníčky.
- Užijte si to!

Máme pro vás i výborné recepty na oblíbené perníčky z Norimberka. Vyberte si ten, kterým letos ohromíte!
Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Zkuste tentokrát namočit lískové oříšky do rumu a cukroví hned získá úplně nový rozměr. Co budete potřebovat Postup
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Vynikající varianta Masarykova cukroví ozvláštněná o vlašské ořechy naložené v medovině a kakao. Tenhle recept nás hodně baví! Co budete potřebovat Postup
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Máme pro vás autentický recept na oblíbené Masarykovo cukroví s celými lískovými oříšky. Delikatesa! Co budete potřebovat Postup