E-shop vánoční osvětlení

Vánoční perníčky

12. 9. 2025

Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na oblíbené kořeněné perníčky. Ozdobte si je buď polevou či různými posypky nebo jinými dekoracemi. Lze si s nimi skvěle vyhrát, což ocení i vaše děti!

Co budete potřebovat

  • 3 a 1/4 šálků hladké mouky
  • 1 lžička mleté ​​skořice
  • 1 lžíce mletého zázvoru
  • 3/4 lžičky jedlé sody
  • 3/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky soli
  • 3/4 šálku másla, změkčeného na pokojovou teplotu
  • 1/2 šálku třtinového cukru
  • 1 velké vejce
  • 1/2 šálku třtinové melasy
  • 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • kůra z jednoho malého pomeranče (volitelně)

Na polevu:

  • 2 šálky moučkového cukru
  • 2–3 lžíce mléka
  • 1/4 lžičky vanilkového extraktu

Postup

  • Ve velké míse prošlehejte mouku, skořici, zázvor, jedlou sodu, hřebíček, sůl a muškátový oříšek.     
  • V elektrickém stolním mixéru s lopatkovým nástavcem (nebo můžete použít ruční mixér a samostatnou velkou mixovací nádobu) šlehejte máslo s cukrem po dobu 2 minut při středně vysoké rychlosti, dokud nebude směs světlá a nadýchaná. 
  • Přidejte vejce, melasu a vanilku a šlehejte na střední rychlost, dokud se vše nespojí. 
  • Snižte rychlost mixéru na nízkou a postupně přidávejte moučnou směs, dokud se nezapracuje.
  • Těsto rozdělte na dvě stejné části a z každé vytvarujte kouli.
  • Pak jemně rukama zploštěte každou kouli do 2,5 cm tlustého disku, pevně zabalte do plastové fólie a dejte do lednice asi na 1 hodinu, nebo dokud těsto nevychladne, ale bude stále trochu pružné. 
  • Jakmile budete připraveni péct, zahřejte troubu na 175°C a vyložte plech pečicím papírem.
  • Dejte stranou.
  • Těsto rovnoměrně vyválejte poumoučeným válečkem na tloušťku cca 0,3 cm.
  • Poté pomocí svých oblíbených vykrajovátek na cukroví vykrajujte požadované tvary.
  • Přendejte na plechy vyložené pečicím papírem.
  • Pečte 8 až 10 minut, nebo dokud nebudou perníčky po okrajích a navrchu křupavé. 
  • Vyjměte z trouby a nechte 5 minut vychladnout, poté přendejte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
  • Jakmile budou mít perníčky pokojovou teplotu, můžete je libovolně ozdobit polevou.
  • Všechny ingredience na polevu vyšlehejte v míse do hladka.
  • Pokud je poleva příliš řídká, přidejte ještě trochu moučkového cukru.
  • Pokud je příliš hustá, přidejte trochu mléka.
  • Polevu dejte do cukrářského sáčku a zdobte perníčky.
  • Užijte si to!
Perníčky různých tvarů ozdobené polevou.
www.gimmesomeoven.com

Máme pro vás i výborné recepty na oblíbené perníčky z Norimberka. Vyberte si ten, kterým letos ohromíte!

Autor článku Veronika Koliášová

Vánoční časy mezi patří mezi oblíbené období v roce a to hlavně pro jejich pohodovou atmosféru, setkávání s blízkými, vánoční zdobení, ochutnávání toho nejlepšího cukroví a jiných dobrot, popíjení svařáku, courání po vánočních trzích a samozřejmě si také užívám rozbalování dárků :) Ráda se s vámi podělím o nejrůznější tipy, jak si vánoční svátky stejně jako já užít na maximum.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.3 / 5 (9 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *