Vánoční piškotová roláda s jahodami

12. 9. 2025

Ať už jako speciální dezert, narozeninový dort nebo jako součást pohoštění na Štědrý den, tato krásná sladká čokoládová roláda z piškotu na vaše hosty určitě udělá dojem. Nebudete věřit, jak snadné je ji upéct.

Co budeme potřebovat

  • 5 bílků
  • 140 g moučkového cukru
  • 2 lžičky kukuřičné mouky
  • 1 lžíce kakaa
  • 600 ml husté smetany
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 250 g jahod

Postup

  • Troubu předehřejte na 150 °C.
  • Do velkého plechu na pečení položte list pečicího papíru.
  • Ušlehejte bílky, dokud se nevytvoří měkké špičky.
  • Postupně přisypávejte moučkový cukr.
  • Kukuřičnou mouku a kakao prosejte a opatrně vmíchejte do bílků.
  • Směs vyklopte na připravený pekáč a pomocí stěrky ji rovnoměrně rozprostřete.
  • Pečte 1 hodinu.
  • Vyndejte a nechte vychladnout.
  • Smetanu ušlehejte s vanilkou a moučkovým cukrem.
  • Trochu šlehačky si dejte stranou na pozdější zdobení.
  • Jahody nakrájejte je na čtvrtiny, hrst dejte stranou.
  • Promíchejte se šlehačkou.
  • Upečené těsto na roládu otočte tak, aby strana, která byla v troubě nahoře byla vespod.
  • Opatrně sloupněte z papíru.
  • Na těsto rozetřete smetanovou náplň s jahodami.
  • Roládu opatrně srolujte.
  • Potřete zbylou šlehačkou, ozdobte jahodami a posypte moučkovým cukrem.

A jak si můžete krásně ozdobit vánoční stůl? Například pomocí těchto světýlek s vánočním motivem na baterky. Podívejte se na naší recenzi a vyberte si ty nejhezčí!

Sladká roláda z kakaa šlehačkové náplně a jahod.
Zdroj: issuu.com

Autor článku Nikola Nováčková

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.5 / 5 (85 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *