Vánoční plněné ořechy
12. 9. 2025
Pokud o vánočních svátcích nepečete slepované či chcete-li plněné ořechy, pak to nejsou ty pravé Vánoce.
Slepované ořechy jsou přímo božskou manou, a jakmile je jednou ochutnáte, nikdy nebudete mít dost.
Doporučujeme upéct hned několik dávek, abyste pak měli vůbec co servírovat na Štědrý den.
Co budeme na slepované ořechy potřebovat?
- 300 g hladké mouky
- 70 g moučkového cukru
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 230 g másla
- 1 žloutek
- špetka mleté skořice
Postup:
- Hladkou mouku s moučkovým cukrem prosejeme do mísy, přidáme mleté vlašské ořechy, mletou skořici, na kostičky nakrájené máslo, žloutek a vypracujeme hladké těsto, které dáme na 3 až 4 hodiny odpočinout.
- Mezitím si připravíme formičky, do kterých budeme. Odpočaté těsto vyndáme a do každé formičky vtlačíme kousek těsta. Stačí jen malý, protože těsto musíme do formičky namačkat tak, aby zaplnilo celý prostor, ale zároveň se utvořil důlek, který pak budeme po upečení plnit náplní.
- Vzhledem k tomu, že máslové těsto jde snadno vyklopit, není nutno formičky vymazávat. Ovšem pokud máte nově zakoupené a nemáte jistotu s vyklápěním, můžete je klidně zlehka máznout.
- Jakmile máme formičky naplněné, naskládáme je na plech a vložíme do trouby předehřáté na 165°C.
- Pečeme zhruba 10 minut, záleží samozřejmě na typu trouby. Ořechy ihned po upečení velmi opatrně vyklepneme z formiček a necháme vychladnout. Jedna dávka by měla vystačit zhruba na 74 až 80 půlek ořechů.

Spodky pusinek můžete namočit do čokoládové polevy, chutnají pak ještě lépe.
Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Zkuste tentokrát namočit lískové oříšky do rumu a cukroví hned získá úplně nový rozměr. Co budete potřebovat Postup
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Vynikající varianta Masarykova cukroví ozvláštněná o vlašské ořechy naložené v medovině a kakao. Tenhle recept nás hodně baví! Co budete potřebovat Postup
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Máme pro vás autentický recept na oblíbené Masarykovo cukroví s celými lískovými oříšky. Delikatesa! Co budete potřebovat Postup