Vánoční pusinky s lískovými ořechy
12. 9. 2025
Sněhové pusinky z bílků jsou samy o sobě dost sladké. Pokud k nim však přidáte lískové ořechy, nejen že jim dodají příjemnou oříškovou chuť, ale také o něco sníží jejich sladkost. Navíc jsou božsky křupavé!
Co budete potřebovat:
- 4 bílky
- 1 šálek cukru
- 1/8 lžičky soli
- 1 šálek lehce opražených lískových ořechů, nahrubo nasekaných + 1/4 šálku lehce opražených nasekaných lískových oříšků (na posypání každé pusinky)
Postup:
- Zadní stranu plechu o rozměrech 30 x 45 cm vyložte pečícím papírem.
- Předehřejte troubu na 110 stupňů Celsia a rošt dejte doprostřed.
- Do důkladně vyčištěné misky dejte vaječné bílky a ujistěte se, že se do nich nedostalo ani trochu žloutku.
- Do tekutého bílku přidejte 1 šálek cukru a špetku soli a šlehejte na vysoké otáčky asi 15 minut.
- Pokud používáte ruční mixér, může to trvat o 5-10 minut déle.
- Jakmile začnete bílky šlehat, budou velmi husté a tekuté, ale jak budete pokračovat ve šlehání, budou bílky pomalu nabývat na objemu a začnou být lesklé a perleťové.
- Nasekejte nahrubo 1 šálek lískových ořechů.
- Pokud plánujete pusinky dávat do zdobícího sáčku se špičkou, budete muset ořechy nasekat velmi jemně, aby špičku neucpaly.
- Do vyšlehaných bílků přidejte nasekané kousky lískových oříšků.
- Opatrně zapracujte lískové ořechy do bílků s minimálním počtem tahů.
- Připravte si zdobící sáček s velkou špičkou ,,open star”.
- Sáček naplňte lískooříškovými pusinkami.
- Na pečící papír nanášejte pusinky ve vzdálenosti od sebe cca 2,5 – 4 cm, případně místo zdobícího sáčku můžete použít dvě lžíce.
- Volitelně můžete pusinky posypat dalšími nasekanými lískovými oříšky.
- Pečte v předehřáté troubě 2 hodiny.
- Chcete-li zkontrolovat, zda jsou pusinky hotové, vyjměte jednu pusinku a rozlomte ji napůl.
- Nechte vychladnout a zkontrolujte střed.
- Pokud je střed suchý, jsou pusinky hotové.
- Vypněte troubu a nechte dvířka trouby pootevřená vložením vařečky do škvíry.
- Nechte zcela vychladnout.
- Dobrou chuť!

Je libo i další recepty na křehké vánoční pusinky se skořicí? Vyberte si třeba variantu plněnou jablečným sněhem nebo s praženými lískovými oříšky!
Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Zkuste tentokrát namočit lískové oříšky do rumu a cukroví hned získá úplně nový rozměr. Co budete potřebovat Postup
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Vynikající varianta Masarykova cukroví ozvláštněná o vlašské ořechy naložené v medovině a kakao. Tenhle recept nás hodně baví! Co budete potřebovat Postup
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Máme pro vás autentický recept na oblíbené Masarykovo cukroví s celými lískovými oříšky. Delikatesa! Co budete potřebovat Postup