4 lahodné recepty na vánoční šunku. Obohaťte jimi vaše sváteční menu!

25. 7. 2024

Pokud jde o štědrovečerní večeři, většina z nás si ji nedovede představit bez kapra a bramborového salátu.

V anglosaských zemích je typickým pokrmem nejen pečený krocan, ale také šunka.

Vyzkoušejte ji i vy, například k rodinnému obědu na Boží hod.

Inspiraci, jak ji připravit, můžete načerpat z našich receptů na vánoční pečenou šunku.

Ať už se rozhodnete pro jakoukoli variantu, nebudete litovat.

Jakou šunku vybrat?

Tuto otázku si klade mnoho z nás. Obecně platí, že recepty na vánoční pečenou šunku lze snadno připravovat ze šunky od kosti nebo pražské šunky s kostí. Pokud máte rádi výraznější chuť, zvolte zauzenou variantu. Šunka na kosti bude při podávání vypadat působivěji, na chuť ale přítomnost či nepřítomnost kosti vliv nemá.

Proč před pečením odstranit kůži?

Pokud koupíte šunku i s kůží, je vhodné ji před pečením odstranit. V případě, že tak neučiníte, glazura nepronikne do masa a vánoční pečená šunka nebude tak chutná a křupavá. Dávejte si ale pozor na to, abyste odstranili pouze kůži, nikoli tuk.

Na jakou teplotu vánoční šunku péct?

Šunka je již tepelně zpracovaný masný výrobek, tudíž ji není nutné péct při vysokých teplotách, snadno by totiž mohlo dojít k jejímu přílišnému vysušení. Z tohoto důvodu tak některé recepty na vánoční pečenou šunku doporučují její zabalení do alobalu. Na posledních 15-20 minut se může alobal odstranit, aby se vytvořila kůrka. Nejčastěji se šunka peče při teplotě mezi 160-170°C s ventilátorem.

Jak vánoční pečenou šunku nařezat?

Obecně existují dva nejčastěji způsoby nařezání šunky, nebo lépe řečeno tuku, který ji obklopuje. Prvním způsobem jsou kosočtverečky, do jejichž středu se následně většinou zapichuje hřebíček. Druhou možností je spirálovité nařezání do podoby tenkých proužků.

Autor článku Martina Šťastná

Vánoční čas je pro mě bezesporu jedním z nejkrásnějších období v roce. Mám ráda vše, co s nimi souvisí, atmosféru vánočních trhů, vybírání dárků pro své blízké, pečení cukroví i vyrábění vánočních dekorací. Baví mě dívat se kolem sebe a hledat nové možnosti a nápady, jak si tento jedinečný čas co nejvíce zpestřit a obohatit. O to vše se s vámi ráda podělím.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.4 / 5 (152 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *