E-shop vánoční osvětlení

Vegetariánská vánoční polévka s hráškem a houbami

12. 9. 2025

Zajímá vás, jak chutná hrachovka bez tradiční šunky? Vyzkoušejte tuto oblíbenou vegetariánskou verzi s „houbovou slaninou“.

Ingredience

  • 2 šálky sušeného zeleného půleného hrášku
  • 1 PL olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 a 1/2 šálku mrkve nakrájené na kostičky
  • 1 a 1/2 šálku řapíkatého celeru nakrájeného na kostičky
  • 1 šálek brambor nakrájených na kostky
  • 7 šálků zeleninového vývaru
  • 3-4 čajové lžičky čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 1 šálek čerstvého špenátu
  • 1/3 šálku čerstvé petrželky
  • 2 PL čerstvého kopru
  • sůl a pepř dle chuti

Houbová „slanina“

  • 200 g žampionů nebo lesních hub
  • 2 PL olivového oleje
  • 1 a 1/2 čajové lžičky sójové omáčky
  • 1/2 čajové lžičky uzené papriky
  • sůl a pepř dle chuti

Postup

  1. Hrášek přeberte, propláchněte ve studené vodě, případně můžete přes noc namočit.
  2. V hrnci rozehřejte olivový olej.
  3. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a restujte ji 5-7 minut.
  4. Přidejte prolisovaný česnek a za občasného míchání vařte ještě 2-3 minuty.
  5. Následně přisypejte celer, mrkev a brambory.
  6. Promíchejte, dochuťte solí a pepřem, několik minut vařte.
  7. Přidejte propláchnutý hrášek a vývar a přiveďte k varu.
  8. Snižte teplotu, přiklopte pokličkou a vařte přibližně 30 minut.
  9. Zatímco se vánoční hrachová polévka vaří, přidejte do pánve na středním ohni olivový olej.
  10. Po zahřátí přidejte na plátky nakrájené houby, promíchejte a 5-6 minut restujte.
  11. V malé misce smíchejte sójovou omáčku, uzenou papriku, pepř a sůl.
  12. Směs nalijte na houby a za častého míchání vařte, dokud houby lehce nezhnědnou.
  13. Vypněte oheň a dejte stranou, než dokončíte zbytek polévky.
  14. Když je hrášek téměř měkký, přidejte petrželku a kopr a vařte dalších 5 minut.
  15. Poté rozmixujte čtyři šálky vánoční hrachové polévky s citronovou šťávou a špenátem.
  16. Rozmixovanou polévku vlijte zpět do hrnce a dobře promíchejte.

Kromě „houbové slaniny“ můžete tuto polévku ozdobit též malým množstvím veganské zakysané smetany, jogurtu nebo kokosového krému a posypat čerstvým nasekaným koprem.

Miska s vegetariánskou verzí hrachové polévky, podávaná s restovanými houbami.
zdroj: crowdedkitchen.com

Autor článku Martina Šťastná

Vánoční čas je pro mě bezesporu jedním z nejkrásnějších období v roce. Mám ráda vše, co s nimi souvisí, atmosféru vánočních trhů, vybírání dárků pro své blízké, pečení cukroví i vyrábění vánočních dekorací. Baví mě dívat se kolem sebe a hledat nové možnosti a nápady, jak si tento jedinečný čas co nejvíce zpestřit a obohatit. O to vše se s vámi ráda podělím.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.5 / 5 (32 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *