Vídeňská štola
12. 9. 2025
Budete potřebovat:
- 40 g kvasnic
- 250 ml mléka
- 600 g mouky
- 50 g moučkového cukru
- 50 g glukózového sirupu
- 1 čajová lžička kardamonu
- 2 žloutky
- 1 lžíce vanilkového cukru
- 2 cl rumu
- ½ citronu bio
- 300 g měkkého másla
- trochu soli
- cukr moučka
- sladký sníh neboli drobenka – směs moučkového cukru a rostlinného tuku
- 300 g rozinek
- 100 g marcipánu
- 150 g citronové kůry
- 40 g mandlí – loupané, čerstvě opečené a nasekané
- 1 lžíce zázvoru
- hliníková fólie
- pečící papír
Postup přípravy:
- Připravte si kvásek – kvasnice rozdrobte do vlažného mléka a zasypte moukou.
- Směs dejte na teplé místo a vyčkejte, než nabude na objemu.
- Smíchejte moučkový cukr se žloutky, vanilkovým cukrem, glukózou, rumem, citronovou kůrou a kardamonem – vyšlehejte do pěny – celou směs šlehejte nad parou.
- Postupně přidávejte mouku s máslem – těsto pořádně prohnětejte.
- Nakonec do těsta přimíchejte rozinky, marcipán, ovocnou kůru, zázvor a mandle a opět dobře promíchejte.
- Nechte těsto 30 minut odpočinout.
- Mezitím si troubu předehřejte na 160 stupňů a přichystejte si plechy na pečení – vyložte je pečícím papírem a hliníkovou fólií.
- Těsto rozdělte na požadované velikosti a vytvarujte štolu – rohy těsta přes sebe přeložte – nejlepší vánoční štola má připomínat zabaleného Ježíška.
- Vložte do trouby a pečte 50 minut při teplotě 160 stupňů.
- Nechte na mřížce okapat od přebytečného másla.
- Nechte štolu vychladnout a poté krátce ji ponořte (můžete přelít) do rozpuštěného másla.
- Štolu posypte nebo obalte v moučkovém cukru (nebo sladkém sněhu), nechte vychladnout a znovu ji cukrem posypte.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Zkuste tentokrát namočit lískové oříšky do rumu a cukroví hned získá úplně nový rozměr. Co budete potřebovat Postup
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Vynikající varianta Masarykova cukroví ozvláštněná o vlašské ořechy naložené v medovině a kakao. Tenhle recept nás hodně baví! Co budete potřebovat Postup
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Máme pro vás autentický recept na oblíbené Masarykovo cukroví s celými lískovými oříšky. Delikatesa! Co budete potřebovat Postup