E-shop vánoční osvětlení

Vídeňská štola

12. 9. 2025

Budete potřebovat:

  • 40 g kvasnic
  • 250 ml mléka
  • 600 g mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 50 g glukózového sirupu
  • 1 čajová lžička kardamonu
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 2 cl rumu
  • ½ citronu bio
  • 300 g měkkého másla
  • trochu soli
  • cukr moučka
  • sladký sníh neboli drobenka – směs moučkového cukru a rostlinného tuku
  • 300 g rozinek
  • 100 g marcipánu
  • 150 g citronové kůry
  • 40 g mandlí – loupané, čerstvě opečené a nasekané
  • 1 lžíce zázvoru
  • hliníková fólie
  • pečící papír

Postup přípravy:

  • Připravte si kvásek – kvasnice rozdrobte do vlažného mléka a zasypte moukou.
  • Směs dejte na teplé místo a vyčkejte, než nabude na objemu.
  • Smíchejte moučkový cukr se žloutky, vanilkovým cukrem, glukózou, rumem, citronovou kůrou a kardamonem – vyšlehejte do pěny – celou směs šlehejte nad parou.
  • Postupně přidávejte mouku s máslem – těsto pořádně prohnětejte.
  • Nakonec do těsta přimíchejte rozinky, marcipán, ovocnou kůru, zázvor a mandle a opět dobře promíchejte.
  • Nechte těsto 30 minut odpočinout.
  • Mezitím si troubu předehřejte na 160 stupňů a přichystejte si plechy na pečení – vyložte je pečícím papírem a hliníkovou fólií.
  • Těsto rozdělte na požadované velikosti a vytvarujte štolu – rohy těsta přes sebe přeložte – nejlepší vánoční štola má připomínat zabaleného Ježíška.
  • Vložte do trouby a pečte 50 minut při teplotě 160 stupňů.
  • Nechte na mřížce okapat od přebytečného másla.
  • Nechte štolu vychladnout a poté krátce ji ponořte (můžete přelít) do rozpuštěného másla.
  • Štolu posypte nebo obalte v moučkovém cukru (nebo sladkém sněhu), nechte vychladnout a znovu ji cukrem posypte.
vídeňská štola
http://www.torten.at

Autor článku Michaela Romanová

Mým koníčkem je samozřejmě psaní, nicméně většinu mého času mi zaberou mí dva synové - rošťáci. Rádi spolu jezdíme na výlety nejenom po okolí. Bydlím v miniaturní vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, kde jsem se ráda usadila po rušném životě v Londýně. Večer si ráda sednu s kamarády na dobré pivko nebo třeba s kytarou k ohni a k dobrému jídlu.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.4 / 5 (36 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *