Vínové želé ze svařáku
12. 9. 2025
Už jste měli želé s vánoční příchutí? Že ne? Zkuste si udělat toto voňavé cukroví ze svařeného vína.
INGREDIENCE
- 600 g jablek
- 300 g hrušek
- 500 ml červeného vína
- 200 ml pomerančového džusu
- 1 citron
- 2 celé skořice
- 1 lžíce mletého muškátového oříšku
- 1 lžíce hřebíčků
- 2 hvězdičky anýzu
- 700 g cukru
- 1 a ½ lžíce citrusového pektinu
- 200 g cukru na obalení
- rostlinný olej na potření
POSTUP
- Nachystáme si hranatou misku ideálně o velikosti 20×20 cm, vyložíme ji potravinářskou fólií a potřeme olejem.
- Jablka a hrušky si oloupeme, odstraníme jadřince, nakrájíme na větší kousky a dáme do hrnce.
- Přidáme k nim víno, pomerančový džus, šťávu z poloviny citronu a koření.
- Dáme vařit na 30 minut. Po uplynutí této doby se ovoce bude rozpadat a tekutina se částečně zredukuje.
- Vše přecedíme přes jemné sítko doplněné o buničinu.
- Následně do tekutiny přidáme zbytek šťávy z citronu, 3 lžíce cukru a pektin.
- Vaříme za stálého míchání asi 15 minut.
- Pak přidáme zbytek cukru a vaříme za stálého míchání, než se nám začne tvořit opravdu hustá hmota.
- Tu pak přelijeme do připravené misky a necháme 12 hodin tuhnout při pokojové teplotě.
- Poté můžeme pokrájet nahřátým nožem na zhruba 2cm kostičky a obalit v cukru.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Zkuste tentokrát namočit lískové oříšky do rumu a cukroví hned získá úplně nový rozměr. Co budete potřebovat Postup
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Vynikající varianta Masarykova cukroví ozvláštněná o vlašské ořechy naložené v medovině a kakao. Tenhle recept nás hodně baví! Co budete potřebovat Postup
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Máme pro vás autentický recept na oblíbené Masarykovo cukroví s celými lískovými oříšky. Delikatesa! Co budete potřebovat Postup