Výborné išelské dortíčky – klasické vánoční cukroví bez lepku
12. 9. 2025
Alergie na lepek je dnes docela častým jevem. Nikdo, kdo jí trpí, by však neměl přijít o tradiční vánoční dobroty.
A právě proto pro vás máme bezlepkovou alternativu.
Ingredience
Těsto:
- 200 g bezlepkové mouky (kukuřičná, rýžová, amarantová atd.)
- 80 g cukru moučka
- 20 g kakaa
- 40 g mletých ořechů (vlašské nebo lískové či směs)
- 150 g másla
Náplň:
- 120 g moučkového cukru
- 400 g másla
- 3 žloutky
- 4 lžíce kakaa
- troška rumu
Poleva:
- 100 g čokolády na vaření
- 50 g ztuženého tuku
Postup
- Smíchejte suché ingredience na těsto a poté přidejte po kouskách změklé máslo. Vypracujte těsto a nechte ho chvíli odpočinout v ledničce.
- Mezitím si připravte náplň. Nakrájejte máslo na kousky, nechte jej změknout a přimíchejte do něj cukr, kakao, žloutky a rum. Vše důkladně vyšlehejte.
- Polevu připravíte roztopením čokolády ve vodní lázni a postupným přidáním tuku.
- Odstáté těsto vyválejte na pomoučeném vále a vykrájejte kolečka.
- Dejte je péct do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte po dobu 10–12 minut.
- Po upečení a vychladnutí slepte kolečka k sobě, pomocí máslového krému do išelských dortíčků a polijte je teplou čokoládovou polevou.
- Na závěr cukroví ozdobte ořechy.

Zaujalo vás cukroví bez cukru? Připravte si některý z našich dalších dia vánočních receptů.
Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě