Také zbožňujete spousty druhy vánočního cukroví, které se díky zdobení vyjímá na štědrovečerní tabuli?
Chybí vám inspirace na zdobení vánočního cukroví?
V našem článku najdete pár rád a triků jak na to!
Pečení vánočního cukroví patří každý rok k jedné z nejoblíbenějších činností, kterou si rádi užijí dospělí i děti.
Nezáleží na tom, jaké druhy vánočního cukroví pečete, ať už je to:
A mnoho dalšího!
Zásadní je, aby bylo cukroví úžasně nazdobené a potěšilo každého.
Zdobení cukroví dělá každý po svém, ale víte jaké suroviny používat, jak si se zdobením vyhrát a co je vhodné?
Mějte na paměti, že předtím, než použijete nějaké zdobení, potřebujete nejdříve polevu, aby vám na cukroví ty ozdoby vůbec držely.
Mrkneme se na to společně.
Hotové zdobení z obchodu
Regály obchodů jsou přímo nadupané vším možným zdobením, které je určeno k přímé spotřebě.
Hodí se, pokud nemáme moc času s výrobou vlastního zdobení. Ovšem není to zase moc praktické z finančního hlediska, protože často spotřebujeme jen část z balení a zbytek vyhazujeme.
Co můžete koupit?
- hotové polevy
- barvy v tubě
- lentilky
- čokoládové či jogurtové kuličky
- cukrová srdíčka, perličky a kytičky
- marcipánové ozdoby
- čokoládové figurky
- tyčinkové barevné sypání
- barevný kokos a mnoho dalších
Inspirace:
Zdobíme pomocí ořechových jader
Mezi nejčastěji používané ořechy jsou vlašská jádra, lískové oříšky, ale také pekanové a para ořechy.
Někdo upřednostňuje dokonce arašídy. Používají se také oloupané pistácie a mandle.
Všechny druhy je potřeba nejdříve zbavit slupek, i když lískové ořechy se dávají třeba na linecká kolečka, politá čokoládovou polevou klidně i se slupkou.
Pokud jde o mandle, dá se s nimi experimentovat různě. Zkuste je nasekat, rozpůlit, nakrájen na hoblinky, tyčinky nebo plátky.
Skvělé je, když je namáčíte v čokoládě, necháte zatuhnout a pak teprve položíte na čerstvou polevu.
Ořechy a mandle jsou při vánočním pečení častou ingrediencí. Načerpejte nápady z našich receptů na mandlové cukroví.
Proslazené ovoce na vánoční cukroví
Sušené či kandované ovoce (tedy proslazené), se naseká na malé kousky, spíše ovocnou drť a jednotlivé cukroví ozdobíme podle libosti.
Hodí se pomerančová kůra, hrušky, brusinky, třešně, fíky, datle a mnoho dalších.
U proslazených druhů jako pomerančová kůra či dýně, můžete dokonce zkusit vykrájet srdíčka, kolečka atd.
Objevte další recepty
Zdobíme vánoční cukroví polevou
Použití cukrové polevy patří ke klasickým způsobům zdobení.
Stačí vzít:
- 1 bílek,
- 100 g cukru moučka,
- 1 lžíci citronové šťávy a společně třít tak dlouho, dokud není poleva hustá a lesklá.
Pak se přendá do zdobícího sáčku a může se zdobit. Nejčastěji se zdobí perníčky, ale dá se použít na cokoliv.
Jednoduché zdobení moučkovým cukrem nebo kakaem
Je to rychlé, jednoduché a velmi efektivní. Dejte do sítka a před podáváním cukroví poprašte.
Vždy jen pár kousků, aby vám cukroví zbytečně nezvlhlo.
Použijte moučkový cukr i kakao samostatně nebo je můžete smíchat dohromady, záleží jen na vás.
Inspirujte se i v tomto videu:
Máte rádi pracny nebo žabí huby? Inspirujte se i dalšími recepty na ořechové cukroví.
Tradiční zdobení pomocí čokolády
Linecká srdíčka, kolečka, hvězdičky, křehké rohlíčky a mnoho dalšího cukroví, se může snadno ozdobit i namočením do rozpuštěné čokolády či čokoládové polevy.
Stačí namáčet do poloviny nebo jen kousek, případně čokoládou pocákat.
Čokoládové hoblinky
Máte tušení, že se dá škrabka použít i jinak, než jen na škrábání brambor a zeleniny?
Zkuste s její pomocí vyrobit hoblinky.
- Čokoládu vezměte do ruky a škrábejte jí z boku stejně, jako když škrábete brambory.
- Budou se vám z čokolády tvořit malé hoblinky, které jsou ideální na zdobení jakéhokoliv cukroví a to nejen toho vánočního.
Pro větší hoblinky je dobré čokoládu rozpustit, pak dát na plech pečící papír a tekutou čokoládu na něj nalít a nechat zatuhnout.
Pomocí škrabky pak směrem od shora dolů seškrabujte kousky čokolády, čímž se vytvoří velká hoblina.
Který způsob zdobení upřednostňujete vy?