E-shop vánoční osvětlení

Žitné důlkové koláčky

12. 9. 2025

Tyto koláčky z mandlové a žitné mouky jsou skvěle zemité a sladký ovocný džem je perfektně doplňuje. Připravte si je letos i vy!

Co budete potřebovat

  • 100 g výražkové žitné mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 95 g mandlové mouky
  • ½ lžičky soli
  • 230 g másla, studeného a nakrájeného na kostky
  • 100 g krystalového krystalového cukru
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 velký vaječný žloutek, pokojové teploty
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • ¼ lžičky mandlového extraktu
  • 75 g krystalového cukru k potažení sušenek (volitelně)
  • ⅓-1/2 šálku malinového džemu (případně jakéhokoli džemu dle vaší volby)

Postup

  • V míse prošlehejte mouku a sůl. 
  • Plech vyložte pečicím papírem. )
  • Vložte studené nakrájené máslo do stolního mixéru s lopatkovým nástavcem a šlehejte při nízké střední rychlosti do hladka. 
  • Do hladkého másla zašlehávejte cukr nejprve na střední rychlosti a postupně přidejte na středně vysokou.
  • Šlehejte do hladka, asi 1 minutu.
  • Na nízké rychlosti zašlehejte žloutek a extrakty.
  • Při nejnižší rychlosti přidejte čtvrtinu suchých ingrediencí k mokrým. 
  • Když se těsto spojí, přidejte další čtvrtinu. 
  • Podle potřeby oškrábejte dno a boky mísy a opět přidejte další čtvrtinu a totéž opakujte i s poslední čtvrtinou.
  • Z těsta tvarujte kuličky, které pokládejte na plech.
  • Korkem od vína nebo palcem zatlačte do středu kuličky dolů, abyste vytvořili jamku. 
  • Dávejte pozor, abyste nezatlačili až na dno (ideálně asi do poloviny). 
  • Opakujte se všemi kuličkami. 
  • Cukroví dejte na 15-20 minut do mrazáku nebo na 30-45 minut do lednice.
  • Předehřejte si troubu na 175 stupňů Celsia.
  • Větší plech vyložte pečicím papírem. 
  • Krystalový cukr nasypte na talíř.
  • Pokud váš džem nejde dobře nabírat, odměřte ho do jiné misky a ohřívejte ho v mikrovlnné troubě 10-15 sekund.
  • Vyjměte cukroví z mrazáku nebo lednice.
  • Ponořte vršky a strany cukroví do cukru a pokládejte jej na plech ve vzdálenosti 5 cm od sebe.
  • Lžičkou nanášejte džem do důlků v cukroví.
  • Zbytek cukroví dejte do lednice, zatímco se peče první várka. 
  • Opakujte, dokud neupečete všechno cukroví.
  • Cukroví pečte po jednom plechu ve vyhřáté troubě 12–16 minut. 
  • Když okraje začnou hnědnout, máte hotovo.
  • Vyjměte cukroví z trouby a nechte ho odpočinout 3–4 minuty na horkém plechu umístěném na mřížce.
  • Opatrně přesuňte cukroví z plechu na chladící mřížku, aby vychladlo na pokojovou teplotu.
  • Volitelně poprašte moučkovým cukrem.
Koláčky z mandlové a žitné mouky plněné džemem.
www.olivesnthyme.com

Máme pro vás i další nejlepší recepty na vánoční cukroví s důlky, které vám každý pochválí. Inspirujte se!

Autor článku Veronika Koliášová

Vánoční časy mezi patří mezi oblíbené období v roce a to hlavně pro jejich pohodovou atmosféru, setkávání s blízkými, vánoční zdobení, ochutnávání toho nejlepšího cukroví a jiných dobrot, popíjení svařáku, courání po vánočních trzích a samozřejmě si také užívám rozbalování dárků :) Ráda se s vámi podělím o nejrůznější tipy, jak si vánoční svátky stejně jako já užít na maximum.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.8 / 5 (28 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *