Bezlepkové perníčky

12. 9. 2025

Tento skvělý recept je určen nejen lidem s citlivostí na lepek, ale všem, kteří si rádi pochutnají na sladkém a zároveň zdravém cukroví!

Ingredience

  • 2 a ¼ šálku (347 g) bezlepkové mouky
  • 1 šálek (96 g) mandlové mouky
  • ½ čajové lžičky xanthanové gumy
  • ¼ lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky soli
  • 1 a ½ lžičky zázvoru
  • 1 lžička skořice
  • ¼ lžičky hřebíčku
  • 6 lžic (85 g) másla (v pokojové teplotě)
  • ½ šálku (106 g) hnědého cukru
  • 1 velké vejce
  • ½ šálku (170 g) melasy
  • 1 lžička vanilky

Postup

  • Všechny suché ingredience smíchejte dohromady a odložte stranou. 
  • Ve druhé misce vyšlehejte máslo s hnědým cukrem.
  • Přidejte vejce, melasu a vanilku. Mixujte, při nízké rychlosti, dokud se všechny ingredience nespojí. Vysoké rychlosti se vyhněte, aby nedošlo k přidání vzduchu do těsta.
  • Do směsi přisypte suché přísady a promíchejte.
  • Těsto rozdělte na poloviny, z nichž každou zabalte do potravinové folie. Těsto ve folii poklepejte, abyste vytvořili tvar tlustých disků a nechte v lednici odpočinout 1–2 hodiny. Máte-li čas, nechte těsto odpočívat přes noc.
  • Předehřejte troubu na 175 °C a z těsta vypracujte pláty o tloušťce 0,5 cm. 
  • Pomocí vykrajovátek vykrojte požadované tvary a umístěte je na plech, vyložený pečícím papírem. 
  • První várku pečte asi 15 minut. Další várky by měly být hotovy už za 8–12 minut. 
  • Cukroví bude po okrajích pevnější, ale ve svém středu si zachová měkkou strukturu. 
  • Před tím, než začnete cukroví zdobit, jej nechte vychladnout.

Hnědé perníčky ve tvaru postav z bezlepkové mouky.
zdroj:kingarthurbaking.com

Autor článku Markéta Bieleszová

Vánoce jsou jednoduše kouzelné období, které mě inspiruje a sbližuje s ostatními. Ráda píšu o tom, co je možné o Vánocích vidět, zažít nebo ochutnat. Své články se snažím psát tak, aby mí čtenáři získali informace, které hledají a čtení je zároveň bavilo i pohladilo na duši.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.3 / 5 (42 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *