Bezlepkové perníčky
12. 9. 2025
Tento skvělý recept je určen nejen lidem s citlivostí na lepek, ale všem, kteří si rádi pochutnají na sladkém a zároveň zdravém cukroví!
Ingredience
- 2 a ¼ šálku (347 g) bezlepkové mouky
- 1 šálek (96 g) mandlové mouky
- ½ čajové lžičky xanthanové gumy
- ¼ lžičky jedlé sody
- ½ lžičky soli
- 1 a ½ lžičky zázvoru
- 1 lžička skořice
- ¼ lžičky hřebíčku
- 6 lžic (85 g) másla (v pokojové teplotě)
- ½ šálku (106 g) hnědého cukru
- 1 velké vejce
- ½ šálku (170 g) melasy
- 1 lžička vanilky
Postup
- Všechny suché ingredience smíchejte dohromady a odložte stranou.
- Ve druhé misce vyšlehejte máslo s hnědým cukrem.
- Přidejte vejce, melasu a vanilku. Mixujte, při nízké rychlosti, dokud se všechny ingredience nespojí. Vysoké rychlosti se vyhněte, aby nedošlo k přidání vzduchu do těsta.
- Do směsi přisypte suché přísady a promíchejte.
- Těsto rozdělte na poloviny, z nichž každou zabalte do potravinové folie. Těsto ve folii poklepejte, abyste vytvořili tvar tlustých disků a nechte v lednici odpočinout 1–2 hodiny. Máte-li čas, nechte těsto odpočívat přes noc.
- Předehřejte troubu na 175 °C a z těsta vypracujte pláty o tloušťce 0,5 cm.
- Pomocí vykrajovátek vykrojte požadované tvary a umístěte je na plech, vyložený pečícím papírem.
- První várku pečte asi 15 minut. Další várky by měly být hotovy už za 8–12 minut.
- Cukroví bude po okrajích pevnější, ale ve svém středu si zachová měkkou strukturu.
- Před tím, než začnete cukroví zdobit, jej nechte vychladnout.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě