E-shop vánoční osvětlení

Čokoládovo-kávová roláda ze sněhových pusinek

12. 9. 2025

Ozvláštněte své vánoční svátky novou dobrotou. Dokonalá roláda, v níž se snoubí chutě sněhových pusinek, čokolády a kávy zaručeně potěší celou rodinu! 

Co budete potřebovat

  • slunečnicový olej na vymazání formy
  • 6 vaječných bílků střední velikosti 
  • 330 g moučkového cukru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 60 g mletých mandlí
  • 1 lžíce espressa rozpuštěného v 1 lžičce vroucí vody
  • hrst loupaných mandlí
  • hořká čokoláda, rozpuštěná, na pokapání

Na čokoládovou pomazánku:

  • 200 g hořké čokolády (70 % kakaa), nasekané na kousky
  • 50 g slaného másla
  • 120 ml smetany ke šlehání
  • ½ lžičky vloček mořské soli

Na krém:

  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 40 g moučkového cukru
  • 1 lžička espressa, rozpuštěná v 1 lžičce vroucí vody

Postup

  • Troubu rozehřejte na 200°C.
  • Plech o rozměrech 23 cm x 33 cm vyložte pečicím papírem a poté papír lehce naolejujte.
  • Ve velké čisté míse ušlehejte bílky elektrickým šlehačem do husté, lesklé hmoty, která drží tvar.
  • Při nízké rychlosti zašlehejte po troškách cukr, poté přidejte mouku, mleté ​​mandle a kávu.
  • Směs rovnoměrně rozetřete na plech, na směs rovnoměrně rozetřete mandle a pečte 8 minut. 
  • Snižte teplotu trouby na 160°C a pečte dalších 20-25 minut. 
  • Zvedněte upečené těsto z plechu spolu s papírem a nechte 10 minut chladnout na mřížce, poté překlopte na jiný kus pečícího papíru a nechte úplně vychladnout.
  • Mezitím rozpusťte čokoládu v žáruvzdorné misce nad hrncem s vroucí vodou (nenechte vodu dotýkat se misky). 
  • Když se čokoláda rozpustí, přidejte máslo a jemně promíchejte, poté nechte 15 minut vychladnout. 
  • Postupně přidávejte smetanu (mezi přidáváním šlehejte metličkou) a poté přidejte sůl. 
  • Rovnoměrně rozetřete na vychladlé těsto a poté celý dezert 15 minut chlaďte.
  • Na náplň dejte smetanu, moučkový cukr a kávu do čisté mixovací nádoby. 
  • Šlehejte elektrickým šlehačem, dokud směs nezačne houstnout. 
  • Šlehejte, dokud směs nebude vytvářet měkké vrcholky.
  • Krém rozetřete na čokoládovou pomazánku.
  • Opatrně roládu zarolujte (začněte krátkým okrajem) za použití pečícího papíru.
  • Papír pevně zabalte a nechte alespoň 3 hodiny chladit. 
  • Vychlazenou roládu dejte na talíři, pokapejte rozpuštěnou čokoládou a nakrájejte.
  • Užijte si to!
Pusinková roláda s čokoládou a kávou s vedle položeným nožem.
www.deliciousmagazine.co.uk

Máme pro vás i další tradiční recepty na roládu na vánoční stůl, které udělají obrovskou parádu. Připravte si je s námi!

Autor článku Veronika Koliášová

Vánoční časy mezi patří mezi oblíbené období v roce a to hlavně pro jejich pohodovou atmosféru, setkávání s blízkými, vánoční zdobení, ochutnávání toho nejlepšího cukroví a jiných dobrot, popíjení svařáku, courání po vánočních trzích a samozřejmě si také užívám rozbalování dárků :) Ráda se s vámi podělím o nejrůznější tipy, jak si vánoční svátky stejně jako já užít na maximum.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.2 / 5 (34 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *