Čokoládovo-kávová roláda ze sněhových pusinek
12. 9. 2025
Ozvláštněte své vánoční svátky novou dobrotou. Dokonalá roláda, v níž se snoubí chutě sněhových pusinek, čokolády a kávy zaručeně potěší celou rodinu!
Co budete potřebovat
- slunečnicový olej na vymazání formy
- 6 vaječných bílků střední velikosti
- 330 g moučkového cukru
- 2 lžíce hladké mouky
- 60 g mletých mandlí
- 1 lžíce espressa rozpuštěného v 1 lžičce vroucí vody
- hrst loupaných mandlí
- hořká čokoláda, rozpuštěná, na pokapání
Na čokoládovou pomazánku:
- 200 g hořké čokolády (70 % kakaa), nasekané na kousky
- 50 g slaného másla
- 120 ml smetany ke šlehání
- ½ lžičky vloček mořské soli
Na krém:
- 200 ml smetany ke šlehání
- 40 g moučkového cukru
- 1 lžička espressa, rozpuštěná v 1 lžičce vroucí vody
Postup
- Troubu rozehřejte na 200°C.
- Plech o rozměrech 23 cm x 33 cm vyložte pečicím papírem a poté papír lehce naolejujte.
- Ve velké čisté míse ušlehejte bílky elektrickým šlehačem do husté, lesklé hmoty, která drží tvar.
- Při nízké rychlosti zašlehejte po troškách cukr, poté přidejte mouku, mleté mandle a kávu.
- Směs rovnoměrně rozetřete na plech, na směs rovnoměrně rozetřete mandle a pečte 8 minut.
- Snižte teplotu trouby na 160°C a pečte dalších 20-25 minut.
- Zvedněte upečené těsto z plechu spolu s papírem a nechte 10 minut chladnout na mřížce, poté překlopte na jiný kus pečícího papíru a nechte úplně vychladnout.
- Mezitím rozpusťte čokoládu v žáruvzdorné misce nad hrncem s vroucí vodou (nenechte vodu dotýkat se misky).
- Když se čokoláda rozpustí, přidejte máslo a jemně promíchejte, poté nechte 15 minut vychladnout.
- Postupně přidávejte smetanu (mezi přidáváním šlehejte metličkou) a poté přidejte sůl.
- Rovnoměrně rozetřete na vychladlé těsto a poté celý dezert 15 minut chlaďte.
- Na náplň dejte smetanu, moučkový cukr a kávu do čisté mixovací nádoby.
- Šlehejte elektrickým šlehačem, dokud směs nezačne houstnout.
- Šlehejte, dokud směs nebude vytvářet měkké vrcholky.
- Krém rozetřete na čokoládovou pomazánku.
- Opatrně roládu zarolujte (začněte krátkým okrajem) za použití pečícího papíru.
- Papír pevně zabalte a nechte alespoň 3 hodiny chladit.
- Vychlazenou roládu dejte na talíři, pokapejte rozpuštěnou čokoládou a nakrájejte.
- Užijte si to!

Máme pro vás i další tradiční recepty na roládu na vánoční stůl, které udělají obrovskou parádu. Připravte si je s námi!
Podobné články
Poznejte vánoční pivní speciály. Jak chutná kouzlo Vánoc v půllitru?
Víte, co je to vánoční pivo? Jaký je jeho původ a jak se připravuje? Odpovědi nejen na tyto otázky hledejte v našem článku!
Jaké budou letos adventní trhy v Granadě? Program a důležité informace na jednom místě
Jaké budou vánoční trhy v Granadě? Těšit se můžete na místní speciality, bohatý program a ukázky řemesel. Pobaví se dospělí i děti.
Jaké budou letos adventní trhy v Bilbau? Program a důležité informace na jednom místě
Jaké budou vánoční trhy v Bilbau? Těšit se můžete na místní speciality a živou hudbu. Navštívit můžete také veletrh řemesel Gabonart.