Cukroví z čerstvých fíků – Newtonky
12. 9. 2025
Máte rádi čerstvé fíky? Recept s nimi je jednoduchý, voňavý a příjemně vláčný. Vyzkoušejte takzvané newtonky!
Ingredience
Těsto:
- ¾ šálku obyčejné mouky
- ¾ šálku celozrnné mouky
- 1 lžička mletého kardamomu
- ¾ lžičky prášku do pečiva
- ¾ lžičky soli
- 10 lžic nesoleného másla (v pokojové teplotě)
- ¼ šálku hnědého cukru
- 3 velké žloutky
- 3 lžíce medu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ½ lžičky jemně nastrouhané pomerančové kůry
Náplň:
- 1 šálek čerstvých fíků
- ¾ šálku pomerančové šťávy
- 6 lžic medu
- ¼ lžičky soli
- 1 velké vejce
- mouka na posyp
Postup
Těsto:
- V misce smíchejte oba druhy mouky, kardamom, prášek do pečiva a sůl.
- V druhé misce, pomocí elektrického mixéru (střední výkon), vyšlehejte máslo a hnědý cukr. Šlehejte, dokud nebude směs lehká a nadýchaná. Potrvá to asi 3–4 minuty.
- K máslové směsi přidejte žloutky a šlehejte asi 2 minuty.
- Přidejte med, vanilku a pomerančovou kůru. Stále šlehejte asi po dobu 1 minuty.
- Snižte rychlost mixéru na minimum a přidávejte postupně suché přísady. Pořádně promíchejte.
- Rozdělte těsto na třetiny. Každý kousek pevně zabalte do potravinové folie a následně těsto zploštěte asi na polovinu jeho výšky.
- Dejte jej chladit aspoň na 3 hodiny.
Náplň:
- Čerstvé fíky, pomerančovou šťávu, med a sůl povařte, na středním ohni, ve velké pánvi. Občas zamíchejte. Vařte, dokud fíky zcela nezměknou a nevyvaří se z nich tekutina. Potrvá to 25–30 minut.
- Pomocí šťouchadla na brambory nebo velké lžíce, rozdrťte fíky na malé kousky a pokračujte, za častého míchání, ve vaření. Vařte 5–7 minut, dokud nevznikne velmi hustá směs podobná pastě.
- Vzniklou pastu přendejte z pánve na talíř a rozetřete ji do rovnoměrné vrstvy. Nechte chladit asi 1 hodinu.
- Vychlazenou směs smíchejte s vejcem a lžící vody. Vše nalijte do cukrářského sáčku se zdobícím otvorem.
- Rozbalte první těsto a vyválejte nebo, pomocí rukou, vytvořte rovnoměrný čtverec o tloušťce asi 0,5 cm.
- Čtverec rozdělte na stejně velké obdélníčky a do jejich středu vložte lžíci náplně. Těsto přeložte tak, aby byla náplň uzavřena ze všech stran.
- Dejte čtverečky s náplní na připravený plech, vyložený pečícím papírem a nechte 10 minut odpočívat.
- Následně vložte cukroví z fíků do trouby, předehřáté na 180 °C a pečte 14–16 minut.
- Po upečení nechte čtverečky 5 minut chladit na plechu a poté je přendejte na jiný povrch, aby vychladly úplně.
- Newtonky, plněné fíky, chutnají nejlépe, jsou-li připravovány maximálně 1 den před jejich konzumací.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Zkuste tentokrát namočit lískové oříšky do rumu a cukroví hned získá úplně nový rozměr. Co budete potřebovat Postup
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Vynikající varianta Masarykova cukroví ozvláštněná o vlašské ořechy naložené v medovině a kakao. Tenhle recept nás hodně baví! Co budete potřebovat Postup
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Máme pro vás autentický recept na oblíbené Masarykovo cukroví s celými lískovými oříšky. Delikatesa! Co budete potřebovat Postup