Cukroví z čerstvých fíků – Newtonky
12. 9. 2025
Máte rádi čerstvé fíky? Recept s nimi je jednoduchý, voňavý a příjemně vláčný. Vyzkoušejte takzvané newtonky!
Ingredience
Těsto:
- ¾ šálku obyčejné mouky
 - ¾ šálku celozrnné mouky
 - 1 lžička mletého kardamomu
 - ¾ lžičky prášku do pečiva
 - ¾ lžičky soli
 - 10 lžic nesoleného másla (v pokojové teplotě)
 - ¼ šálku hnědého cukru
 - 3 velké žloutky
 - 3 lžíce medu
 - 1 lžička vanilkového extraktu
 - ½ lžičky jemně nastrouhané pomerančové kůry
 
Náplň:
- 1 šálek čerstvých fíků
 - ¾ šálku pomerančové šťávy
 - 6 lžic medu
 - ¼ lžičky soli
 - 1 velké vejce
 - mouka na posyp
 
Postup
Těsto:
- V misce smíchejte oba druhy mouky, kardamom, prášek do pečiva a sůl.
 - V druhé misce, pomocí elektrického mixéru (střední výkon), vyšlehejte máslo a hnědý cukr. Šlehejte, dokud nebude směs lehká a nadýchaná. Potrvá to asi 3–4 minuty.
 - K máslové směsi přidejte žloutky a šlehejte asi 2 minuty.
 - Přidejte med, vanilku a pomerančovou kůru. Stále šlehejte asi po dobu 1 minuty.
 - Snižte rychlost mixéru na minimum a přidávejte postupně suché přísady. Pořádně promíchejte.
 - Rozdělte těsto na třetiny. Každý kousek pevně zabalte do potravinové folie a následně těsto zploštěte asi na polovinu jeho výšky.
 - Dejte jej chladit aspoň na 3 hodiny.
 
Náplň:
- Čerstvé fíky, pomerančovou šťávu, med a sůl povařte, na středním ohni, ve velké pánvi. Občas zamíchejte. Vařte, dokud fíky zcela nezměknou a nevyvaří se z nich tekutina. Potrvá to 25–30 minut.
 - Pomocí šťouchadla na brambory nebo velké lžíce, rozdrťte fíky na malé kousky a pokračujte, za častého míchání, ve vaření. Vařte 5–7 minut, dokud nevznikne velmi hustá směs podobná pastě.
 - Vzniklou pastu přendejte z pánve na talíř a rozetřete ji do rovnoměrné vrstvy. Nechte chladit asi 1 hodinu.
 - Vychlazenou směs smíchejte s vejcem a lžící vody. Vše nalijte do cukrářského sáčku se zdobícím otvorem.
 - Rozbalte první těsto a vyválejte nebo, pomocí rukou, vytvořte rovnoměrný čtverec o tloušťce asi 0,5 cm.
 - Čtverec rozdělte na stejně velké obdélníčky a do jejich středu vložte lžíci náplně. Těsto přeložte tak, aby byla náplň uzavřena ze všech stran.
 - Dejte čtverečky s náplní na připravený plech, vyložený pečícím papírem a nechte 10 minut odpočívat.
 - Následně vložte cukroví z fíků do trouby, předehřáté na 180 °C a pečte 14–16 minut.
 - Po upečení nechte čtverečky 5 minut chladit na plechu a poté je přendejte na jiný povrch, aby vychladly úplně.
 - Newtonky, plněné fíky, chutnají nejlépe, jsou-li připravovány maximálně 1 den před jejich konzumací.
 

Podobné články
          
      
Masarykovo cukroví s rumem
          
      
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
          
      
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
          
      
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
          
      
Vánoční kešu rohlíčky
          
      
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
          
      
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
          
      
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě