E-shop vánoční osvětlení

Cukroví ze sušených fíků

12. 9. 2025

Další variantou dobrot může být cukroví ze sušených fíků. Recept není složitý a budete ho mít hotový za pár minut! 

Ingredience

  • 1 šálek celých lískových ořechů bez slupky
  • 1 šálek celých mandlí
  • ⅔ šálku mouky
  • 2 lžíce neslazeného kakaového prášku
  • 2 a ¼ lžičky jemně nastrouhané pomerančové kůry (pozor, aby na sobě pomeranč neměl žádný postřik)
  • 2 lžičky semen fenyklu (lehce rozdrťte)
  • ½ lžičky mleté skořice
  • ⅛ lžičky mletého hřebíčku
  • 230 g sušených fíků (asi 1 a ½ šálku)
  • ⅔ šálku cukru krystal 
  • ½ šálku medu

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 °C. 
  • Lískové ořechy a mandle nasekejte nahrubo a dejte je stranou. 
  • Vymažte pánev máslem a vysypte ji moukou. Rovněž odložte stranou. 
  • Mouku, kakaový prášek, pomerančovou kůru, fenyklová semínka, skořici a hřebíček smíchejte ve velké misce. Míchejte, dokud se jednotlivé ingredience pořádně nepropojí. 
  • Do směsi přidejte ořechy a fíky. Znovu promíchejte. 
  • V malém hrnci smíchejte cukr a med a umístěte jej na mírný oheň. Zvyšte teplotu na střední výkon a vařte, bez míchání, asi 6 minut. 
  • Po této době rychle přilijte do hrnce směs s ořechy a rychle míchejte. Vznikne velmi hustá směs. 
  • Směs z hrnce přeneste na pánev a vložte ji do trouby. Pečte asi 35 minut. 
  • Po upečení směs vyjměte a nechte ji aspoň 1 hodinu chladit. Následně ji vyjměte z pánve a nakrájejte ji na vodorovné tyčinky o tloušťce 2 cm. 
  • Za pomoci tohoto receptu byste měli získat asi 36 kusů fíkových tyčinek.

Cukroví ze sušených fíků ve tvaru tyčinek.
zdroj: chowhound.com

Autor článku Markéta Bieleszová

Vánoce jsou jednoduše kouzelné období, které mě inspiruje a sbližuje s ostatními. Ráda píšu o tom, co je možné o Vánocích vidět, zažít nebo ochutnat. Své články se snažím psát tak, aby mí čtenáři získali informace, které hledají a čtení je zároveň bavilo i pohladilo na duši.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.6 / 5 (16 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *