Domácí sýrové oplatky
12. 9. 2025
V předchozích receptech jsme vám představili již několik variant vánočních oplatek. Nyní se podíváme na další slanou verzi. Tentokrát s parmazánem. Mňam!
Co budete potřebovat
- 15 g rozpuštěného másla
- 1 vejce
- 30 g krystalového cukru
- 150 ml mléka
- 300 g hladké mouky
- 450 ml vody
- 50 g jemně nastrouhaného parmazánu
- ½ lžičky soli
- 1 lžíce celého kmínu
Postup
- Ve smoothie mixéru smíchejte všechny ingredience.
- Připravené těsto nechte ideálně 24 hodin odstát v chladničce.
- Druhý den rozehřejte oplatkovač na 180 °C.
- Povrch potřete včelím voskem, aby se oplatky nelepily.
- Těsto nalijte do středu (přibližně jednu zmrzlinovou naběračku nebo podle velikosti), zavřete a pečte přibližně 30 sekund.
- Oplatka je hotová, když přestane syčet, je mírně nazlátlá a lze snadno odlepit.
- Tímto způsobem zpracujte polovinu těsta.
- Z druhé poloviny těsta můžete připravit trubičky.
- Ty pečte kratší dobu.
- Stroj otevřete a oplatku ještě teplou rychle rolujte na rukojeť vařečky.
- Pokud těsto nebude dostatečně opečené, trubička nebude držet tvar.
- Pokud těsto propečete moc, nebude ohebné a bude se lámat.
- Užijte si to!

Podobné články
Poznejte vánoční pivní speciály. Jak chutná kouzlo Vánoc v půllitru?
Víte, co je to vánoční pivo? Jaký je jeho původ a jak se připravuje? Odpovědi nejen na tyto otázky hledejte v našem článku!
Jaké budou letos adventní trhy v Granadě? Program a důležité informace na jednom místě
Jaké budou vánoční trhy v Granadě? Těšit se můžete na místní speciality, bohatý program a ukázky řemesel. Pobaví se dospělí i děti.
Jaké budou letos adventní trhy v Bilbau? Program a důležité informace na jednom místě
Jaké budou vánoční trhy v Bilbau? Těšit se můžete na místní speciality a živou hudbu. Navštívit můžete také veletrh řemesel Gabonart.