E-shop vánoční osvětlení

Domácí sýrové oplatky

12. 9. 2025

V předchozích receptech jsme vám představili již několik variant vánočních oplatek. Nyní se podíváme na další slanou verzi. Tentokrát s parmazánem. Mňam!

Co budete potřebovat

  • 15 g rozpuštěného másla
  • 1 vejce
  • 30 g krystalového cukru 
  • 150 ml mléka
  • 300 g hladké mouky 
  • 450 ml vody
  • 50 g jemně nastrouhaného parmazánu 
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžíce celého kmínu 

Postup

  • Ve smoothie mixéru smíchejte všechny ingredience.
  • Připravené těsto nechte ideálně 24 hodin odstát v chladničce.
  • Druhý den rozehřejte oplatkovač na 180 °C. 
  • Povrch potřete včelím voskem, aby se oplatky nelepily.
  • Těsto nalijte do středu (přibližně jednu zmrzlinovou naběračku nebo podle velikosti), zavřete a pečte přibližně 30 sekund.
  • Oplatka je hotová, když přestane syčet, je mírně nazlátlá a lze snadno odlepit.
  • Tímto způsobem zpracujte polovinu těsta.
  • Z druhé poloviny těsta můžete připravit trubičky. 
  • Ty pečte kratší dobu. 
  • Stroj otevřete a oplatku ještě teplou rychle rolujte na rukojeť vařečky.
  • Pokud těsto nebude dostatečně opečené, trubička nebude držet tvar. 
  • Pokud těsto propečete moc, nebude ohebné a bude se lámat.
  • Užijte si to!
Oplatky s parmazánem na talíři.
www.gastro-tipy.sk

Autor článku Veronika Koliášová

Vánoční časy mezi patří mezi oblíbené období v roce a to hlavně pro jejich pohodovou atmosféru, setkávání s blízkými, vánoční zdobení, ochutnávání toho nejlepšího cukroví a jiných dobrot, popíjení svařáku, courání po vánočních trzích a samozřejmě si také užívám rozbalování dárků :) Ráda se s vámi podělím o nejrůznější tipy, jak si vánoční svátky stejně jako já užít na maximum.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.2 / 5 (18 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *