Domácí sýrové oplatky
12. 9. 2025
V předchozích receptech jsme vám představili již několik variant vánočních oplatek. Nyní se podíváme na další slanou verzi. Tentokrát s parmazánem. Mňam!
Co budete potřebovat
- 15 g rozpuštěného másla
- 1 vejce
- 30 g krystalového cukru
- 150 ml mléka
- 300 g hladké mouky
- 450 ml vody
- 50 g jemně nastrouhaného parmazánu
- ½ lžičky soli
- 1 lžíce celého kmínu
Postup
- Ve smoothie mixéru smíchejte všechny ingredience.
- Připravené těsto nechte ideálně 24 hodin odstát v chladničce.
- Druhý den rozehřejte oplatkovač na 180 °C.
- Povrch potřete včelím voskem, aby se oplatky nelepily.
- Těsto nalijte do středu (přibližně jednu zmrzlinovou naběračku nebo podle velikosti), zavřete a pečte přibližně 30 sekund.
- Oplatka je hotová, když přestane syčet, je mírně nazlátlá a lze snadno odlepit.
- Tímto způsobem zpracujte polovinu těsta.
- Z druhé poloviny těsta můžete připravit trubičky.
- Ty pečte kratší dobu.
- Stroj otevřete a oplatku ještě teplou rychle rolujte na rukojeť vařečky.
- Pokud těsto nebude dostatečně opečené, trubička nebude držet tvar.
- Pokud těsto propečete moc, nebude ohebné a bude se lámat.
- Užijte si to!

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Pohankové rohlíčky s polevou z kakaového másla
Vánoční kešu rohlíčky
Veganské marcipánové rohlíčky s čokoládou
Vánoční čokoládové rohlíčky s cukrovou polevou
Slepované máslové rohlíčky v čokoládě