Drážďanská štola
12. 9. 2025
Budete potřebovat:
- 600 g rozinek
- 200 g sušeného rybízu
- 4 cl rumu
- 2 kostky droždí
- 150 g cukru moučka
- 250 ml vlažného mléka
- 2 bio citrony
- 500 g másla
- 1 kg mouky
- 1 lžička soli
- 1 lžička kardamonu
- 100 g mletých mandlí
- 100 g jemně nakrájené citronové a pomerančové kůry
- 200 g rozpuštěného másla
- 250 g cukru moučka na posypání
- 5 lžic vanilkového cukru
Postup přípravy:
- Rozinky a sušený rybíz umyjte a namočte alespoň na 12 hodin do rumu. (nejlépe přes noc)
- Rozdrobte si droždí, smíchejte je s 1 polévkovou lžící cukru a 3 lžícemi vlažného mléka a nechte teplém místě vzejít kvásek.
- Omyjte bio citrony a jemně nastrouhejte jejick kůru.
- Do mísy se nasypte 2/3 mouky, uprostřed udělejte důlek a do něj vložte kvásek.
- Po krajích dosypte zbylé suroviny, pořádně vyhněťte a nechejte těsto odpočinout na teplém místě.
- Těsto rozdělte na poloviny a vložte na plech, kde jeho okraje přes sebe spojíte.
- Nezapomínejte vyložit plech pečícím papírem a hliníkovou fólií.
- Pečte na 180 stupňů po dobu asi 50-60 minut.
- Ihned po upečení štolu potřete rozpuštěným máslem a pořádně posypte cukrovou směsí (vanilkový cukr + moučkový cukr).
- Po vychladnutí štolu posypte pouze moučkovým cukrem.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Zkuste tentokrát namočit lískové oříšky do rumu a cukroví hned získá úplně nový rozměr. Co budete potřebovat Postup
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Vynikající varianta Masarykova cukroví ozvláštněná o vlašské ořechy naložené v medovině a kakao. Tenhle recept nás hodně baví! Co budete potřebovat Postup
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Máme pro vás autentický recept na oblíbené Masarykovo cukroví s celými lískovými oříšky. Delikatesa! Co budete potřebovat Postup