E-shop vánoční osvětlení

Drážďanská štola

12. 9. 2025

Budete potřebovat:

  • 600 g rozinek
  • 200 g sušeného rybízu
  • 4 cl rumu
  • 2 kostky droždí
  • 150 g cukru moučka
  • 250 ml vlažného mléka
  • 2 bio citrony
  • 500 g másla
  • 1 kg mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička kardamonu
  • 100 g mletých mandlí
  • 100 g jemně nakrájené citronové a pomerančové kůry
  • 200 g rozpuštěného másla
  • 250 g cukru moučka na posypání
  • 5 lžic vanilkového cukru

Postup přípravy:

  • Rozinky a sušený rybíz umyjte a namočte alespoň na 12 hodin do rumu. (nejlépe přes noc)
  • Rozdrobte si droždí, smíchejte je s 1 polévkovou lžící cukru a 3 lžícemi vlažného mléka a nechte teplém místě vzejít kvásek.
  • Omyjte bio citrony a jemně nastrouhejte jejick kůru.
  • Do mísy se nasypte 2/3 mouky, uprostřed udělejte důlek a do něj vložte kvásek.
  • Po krajích dosypte zbylé suroviny, pořádně vyhněťte a nechejte těsto odpočinout na teplém místě.
  • Těsto rozdělte na poloviny a vložte na plech, kde jeho okraje přes sebe spojíte.
  • Nezapomínejte vyložit plech pečícím papírem a hliníkovou fólií.
  • Pečte na 180 stupňů po dobu asi 50-60 minut.
  • Ihned po upečení štolu potřete rozpuštěným máslem a pořádně posypte cukrovou směsí (vanilkový cukr + moučkový cukr).
  • Po vychladnutí štolu posypte pouze moučkovým cukrem.
plátky drážďanské štoly
Zdroj: https://www.dresdnerstollen.com

Autor článku Michaela Romanová

Mým koníčkem je samozřejmě psaní, nicméně většinu mého času mi zaberou mí dva synové - rošťáci. Rádi spolu jezdíme na výlety nejenom po okolí. Bydlím v miniaturní vesničce na úpatí Hostýnských vrchů, kde jsem se ráda usadila po rušném životě v Londýně. Večer si ráda sednu s kamarády na dobré pivko nebo třeba s kytarou k ohni a k dobrému jídlu.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.2 / 5 (26 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *