E-shop vánoční osvětlení

Houbový kuba z krup

12. 9. 2025

Tento recept se hodí pro přípravu houbového kuby z čerstvých hub. Tradičnější je ale ze sušených hub. V zimě se čerstvé houby přece jen těžko shánějí. Dejte si pozor u množství. Čerstvých hub potřebujete více než sušených. Příprava trvá 1 hodinu. Množství uvedené v receptu odpovídá porcím pro šest osob.

Ingredience:

  • 30 dkg krupek
  • 4 dkg vepřového nebo husího sádla
  • 3 dkg cibule
  • sůl
  • ¾ litru vody
  • 20 dkg čerstvých nebo 2 dkg sušených hub
  • 2 dkg sádla
  • kmín
  • stroužek česneku
  • majoránka
  • trocha sádla na pokropení hotového jídla

Postup receptu:

  • Nejprve vyperte krupky ve studeně vodě. Nechte okapat.
  • V hrnci rozpustťe 4 dkg sádla.
  • Na sádle osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli.
  • Přidejte krupky, mírně opražte, osolte a zalijte vodou. 
  • Přikryjte pokličkou a do měkka vařte, nejlépe v troubě.
  • Nyní se věnujte houbám. Ty čerstvé bude nutné očistit a nakrájet na plátky. Sušené předem namočte do mléka.
  • Takto připravené houby poduste s kmínem na sádle asi 15 minut. Po té zamíchejte s uvařenými krupkami.
  • Okořeňte strouhaným česnekem a majoránkou. Můžete si dovolit i trošku pepře.
  • Směs vložte do vymaštěného pekáče, pokropte povrch lehce sádlem a zapékejte v troubě cca 20-25 minut.
Kroupový kuba na talíři ozdobený čerstvou petrželkou
Zdroj: tresbohemes.com


Autor článku Dita Tukan

Jsem milovnice koček, psů, psaní a vánoční atmosféry. Jo a taky cukroví a čokolády. No a z bílých Vánoc se dokážu radovat jako malé dítě. Také ráda vyrábím vánoční dekorace, hlavně ty kompatibilní s domácími mazlíčky, a moc ráda posílám inspiraci dál.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Děkujeme za váš hlas!

4.3 / 5 (32 hlasů)

Podobné články


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *