Houbový kuba z krup
12. 9. 2025
Tento recept se hodí pro přípravu houbového kuby z čerstvých hub. Tradičnější je ale ze sušených hub. V zimě se čerstvé houby přece jen těžko shánějí. Dejte si pozor u množství. Čerstvých hub potřebujete více než sušených. Příprava trvá 1 hodinu. Množství uvedené v receptu odpovídá porcím pro šest osob.
Ingredience:
- 30 dkg krupek
- 4 dkg vepřového nebo husího sádla
- 3 dkg cibule
- sůl
- ¾ litru vody
- 20 dkg čerstvých nebo 2 dkg sušených hub
- 2 dkg sádla
- kmín
- stroužek česneku
- majoránka
- trocha sádla na pokropení hotového jídla
Postup receptu:
- Nejprve vyperte krupky ve studeně vodě. Nechte okapat.
- V hrnci rozpustťe 4 dkg sádla.
- Na sádle osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli.
- Přidejte krupky, mírně opražte, osolte a zalijte vodou.
- Přikryjte pokličkou a do měkka vařte, nejlépe v troubě.
- Nyní se věnujte houbám. Ty čerstvé bude nutné očistit a nakrájet na plátky. Sušené předem namočte do mléka.
- Takto připravené houby poduste s kmínem na sádle asi 15 minut. Po té zamíchejte s uvařenými krupkami.
- Okořeňte strouhaným česnekem a majoránkou. Můžete si dovolit i trošku pepře.
- Směs vložte do vymaštěného pekáče, pokropte povrch lehce sádlem a zapékejte v troubě cca 20-25 minut.

Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Zkuste tentokrát namočit lískové oříšky do rumu a cukroví hned získá úplně nový rozměr. Co budete potřebovat Postup
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Vynikající varianta Masarykova cukroví ozvláštněná o vlašské ořechy naložené v medovině a kakao. Tenhle recept nás hodně baví! Co budete potřebovat Postup
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Máme pro vás autentický recept na oblíbené Masarykovo cukroví s celými lískovými oříšky. Delikatesa! Co budete potřebovat Postup