Hrachovka se šunkou a opečeným chlebem
12. 9. 2025
Bohatá polévka s vydatnou chutí. Pokud si nechcete nebo nemůžete připravit vlastní vývar, lze použít i ten kupovaný.
Ingredience
- 200 g mraženého zeleného hrášku
- 250 g bílého kváskového chleba natrhaného na malé kousky
- 80 g másla
- 60 ml extra panenského olivového oleje
- 1 cibule
- 2 řapíky celeru
- 3 stroužky česneku
- 2,5 litru šunkového vývaru
- 30 g baby špenátu
- několik snítek máty
- několik snítek tymiánu
- sůl, pepř dle chuti
Šunkový vývar
- 1 šunková kost (se zbytky masa)
- 1 kuřecí skelet (se zbytky masa)
- 160 ml bílého vína
- 2 cibule nakrájené nahrubo
- 2 mrkve nakrájené nahrubo
- 1 hlava česneku
- 2 bobkové listy
- 1 čajová lžička černého pepře
Postup
- Nejprve je nutné připravit si šunkový vývar.
- Kosti a ostatní přísady spolu s 3 litry vody vložte do hrnce a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu na minimum a přibližně vařte 2 až 2,5 hodiny, dokud maso neodpadne od kosti.
- Vývar opatrně přeceďte.
- Maso z kostí rozdrobte a ponechte si je, ostatní tuhé ingredience vyhoďte.
- Mezitím rozehřejte olivový olej a tymián v pánvi na středním ohni.
- Přidejte kousky chleba a za častého míchání chléb opékejte, dokud nezezlátne.
- Přendejte opečený chléb na papírovou utěrku a dejte stranou.
- V hrnci zahřejte máslo a přidejte prolisovaný česnek a najemno nakrájenou cibuli a řapíkatý celer.
- Za občasného míchání vařte 4-5 minut, dokud cibule a celer nezměknou.
- Přidejte šunkový vývar a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu na střední a vařte 25-30 minut, dokud se množství vývaru nezredukuje na přibližně 1 litr.
- Vmíchejte hrášek a vařte ještě 5 minut, dokud není hrášek měkký.
- Podle chuti okořeňte a vmíchejte mátu a špenát.
- Nechte částečně vychladnout a poté směs přendejte do mixéru a rozmixujte dohladka.
- Přendejte rozmixovanou směs zpět do hrnce a na prudkém ohni přiveďte k varu.
- Přidejte kousky šunky a kuřecího masa, podle chuti okořeňte a promíchejte.
Tato vánoční hrachová polévka se podává s opečeným chlebem a pokapaná olivovým olejem.

Hledáte inspiraci na tradiční štědrovečerní menu? Prozradíme vám, jak připravit toho nejlepšího kubu, bramborový salát i vinnou klobásu.
Podobné články
Masarykovo cukroví s rumem
Zkuste tentokrát namočit lískové oříšky do rumu a cukroví hned získá úplně nový rozměr. Co budete potřebovat Postup
Kakaové Masarykovo cukroví s vlašskými ořechy
Vynikající varianta Masarykova cukroví ozvláštněná o vlašské ořechy naložené v medovině a kakao. Tenhle recept nás hodně baví! Co budete potřebovat Postup
Tradiční Masarykovo cukroví s lískovými ořechy
Máme pro vás autentický recept na oblíbené Masarykovo cukroví s celými lískovými oříšky. Delikatesa! Co budete potřebovat Postup